Thursday, 1 December 2011

Aku seorang yang pelupa

Sorry Dear, I didn't mean it.....

Hari ini lagi sekali dek sifat pelupa aku yang tak sudah-sudah tu, aku lupa nak inform suami aku (yang agak 'benggkeng' ni...) masa sampai ke pejabat....

Biasanya perjalanan aku dari Kuala Rompin ke Muadzam akan mengambil masa 40 ~ 45 minit ( jaraknye 69km).. depends gak lah.. kalau hari hujan ke... ada banyak lori balak ke, lori minyak ke, lori sawit ke... so lewat lah ckit masa perjalanan tu....

Hari ini aku kuar rumah kul 07.30 pagi so aku mula bergerak (mengikut jam dalam kete ni) kul 07.37 am.... hujan sepanjang perjalanan.. so x berani lh bwk cm biasa.. kena slow ckit sbb jln agak licin.. mujur jumpa 2 bijik lori aje pagi ni so, x lah lembab sangat aku drive pagi ni... cuma sampai kawasan Mardi baru hujan reda.. so aku sampai kt Uniten dalam kul 08.14 am... naik je ke bilik tengok roomate ku dh sampai.. so aku terus mengorder breakfast sebab dia tengah order breakfast kt Aini... then aku ke bilik member jap bayar hutang... then terus ke pejabat minta cuti untuk esok...

Settle urusan dalam kul 09.02... sampai bilik aku tengok ada msg.. so aku baru teringat yang aku lum tepon suami aku bagi tau dia yang aku dah sampai...belum sempat aku menggodel tepon ofis tu ( tarikh kdt hp aku dh tamat), dia dah tepon dulu... memang kena marah pun... sebab buat dia risau...

Aku bukan sengaja pun... memang masa sampai masa kat dlm kete tu aku nk tepon dia nk bgitau yang aku dh sampai tapi x leh sbb kdt dh expired tarikh.. mmg benda pertama yang aku nak buat bila sampai bilik nnt aku tepon dia tapi itu lah aku... all along d way ke bilik aku, aku duk pikir benda lain.. so aku terus lupa...

Friday, 25 November 2011

Merangka Percutian bersama keluarga ke Melaka

Planning a  Family Trip to Malacca
Cuti sekolah sudah pun bermula... so... nak kenalah bawak anak2  g berjalan2… memandangkan anak2 kami merengek2 nak g Melaka ( sebab sebelum cuti sekolah ari tu, sekolah dia orang ni ada buat rombongan.. dan semestinye.. destinasi no1 di Malaysia.. MELAKA…). Oleh itu trip yang julung2 kalinya buat kami semua.. kami pilih Melaka lah jugak…J
 Oleh itu ini adalah perancangan yang perlu disoal selidik sebelum ke sana...
1.      Mesti cari tempat nak stay… memandangkan kami ada 3 keluarga yang akan konvoi kesana, jadi kami kena cari homestay yang bolah memuatkan kami sema bersekali dengan budgetnya.. al maklum lah anak2 ramai…
Survey online dan akhirnya kami Berjaya menempah sebuah homestay yang lokasinya terletak di Taman merdeka 2. Menurut maklumat di situ ianya berdekatan dengan Bandar hilir ( about 15-20 minutes ). Harganya sangat berpatutan.. kalau nak tahu surf sendiri kat http://www.homestaymelaka.com/


Kami prefer homestay sebab kami boleh memasak sendiri (memandangkan bilangan kami semua agak ramai )… so budget adalah teramat penting…. Kami boleh sediakan bekal di tempat penginapan ini.
               
2.      2nd step adalah untuk survey tempat2 yang menarik bersekali dengan “entrance fees”. Ini amat penting, sebab ianya melibatkan cost….
So di laman web memang banyak maklumat tentang tempat2 menarik kat Melaka ni… so U guys je pilih yang mana menepati citarasa….

3.      Merangka destinasi berdasarkan maklumat yang dapat dikumpul….

Trip Planning to Malacca on 2nd December (Friday)& 3rd December (Saturday) for the year 2011…

1st December (Thursday)
Bergerak ke Palong 2 N.S dari kuala Rompin Phg; untuk tido kt rumah adik kami.. so perjalanan ke Ayer Keroh dari sini dijangka memakan masa 45 minit shj…

2nd December (Friday)
Subuh :05.39 am
So kami jangka bergerak jam 6.45 am

Destinasi 1 : ( ayer keroh )





Taman Rama-Rama & Reptilia
Satu lagi tempat menarik untuk dikunjungi di kawasan Ayer Keroh adalah Taman Rama-Rama dan Reptilia Melaka yang menjadi tempat tinggal berbagai spesies rama-rama dan reptilia.
Bayaran Masuk
Dewasa RM5.00     Kanak-kanak RM3.00

Waktu Operasi:
Setiap Hari 8.30 pagi - 5.30 petang


Taman Mini Malaysia
Taman Mini MALAYSIA
Taman Mini Malaysia, yang boleh dianggap sebagai sebuah taman tema, adalah sebuah tempat yang paling sesuai untuk menyaksikan dan mempelajari tentang keunikan budaya masyarakat dari kesemua negeri di Malaysia.
Bayaran Masuk:
Dewasa RM10.00        Kanak-kanak RM5.00
Waktu Operasi



Taman Buaya Melaka
Taman Buaya Melaka mempunyai kira-kira 100 spesies buaya dari serata dunia yang dipelihara dalam suasana yang hampir menyamai habitat semulajadi mereka.

Bayaran Masuk:
Dewasa: RM10.00        Kanak-Kanak: RM6.00

Waktu Operasi:
Setiap Hari 9.00 pagi - 7.00 petang


Zoo Melaka Dan Zoo Malam
Zoo Melaka, yang terletak di Ayer Keroh, adalah salah satu tempat tarikan utama pengunjung berikutan kedudukannya yang strategik, iaitu di Lebuh Ayer Keroh, jalan utama yang menghubungkan Melaka dengan Lebuhraya Utara-Selatan.
Bayaran Masuk: Dewasa RM7.00 Kanak2 RM4.00




            Destinasi 2 : ke homestay di taman merdeka jaya 2

              Selepas berpenat di kawasan menarik Ayer keroh ni, kami akan ke homestay kami.. Check in dalam kul 12.. so sangat sesuai lah untuk budak2 tu berehat.. bboleh lah kami memasak dulu and bersolat sebelum destinasi seterusnya…


Destinasi 3: Bandar hilir Melaka



Istana Kesultanan Melaka
Istana Kesultanan Melaka ini merupakan sebuah replika Istana Sultan Mansur Shah yang memerintah Melaka dari 1456 hingga 1477.
Bayaran Masuk:
Dewasa : RM1.00
Kanak-kanak/Pelajar : RM0.50
Waktu Operasi:
Setiap Hari : 9.00 pagi – 5.30 petang


Kota AFamosa (Porta de Santiago)
Kota A'Famosa merupakan pintu gerbang kubu di Melaka.

Bayaran Masuk:
Masuk adalah percuma.




















Destinasi 4: menara Taming sari


Menara Taming Sari
Saksikanlah panorama indah dan pemandangan keseluruhan tempat bersejarah di Melaka Bandaraya Warisan Dunia UNESCO pada ketinggian 80 meter.

Harga Tiket :
Dewasa : RM 20.00 Kanak-Kanak : RM 10.00
Masa Operasi : 10.00 am-10.00 pm


Muzium Samudera merupakan replika kapal Flor de La Mar yang dibina pada awal tahun 1990. Muzium Samudera terletak di Jalan Quayside berhampiran muara Sungai Melaka.
Harga Tiket :
Dewasa: RM 3.00     Kanak-kanak/Pelajar:RM 1.00


Destinasi 5 : Eye on Malaysia



Eye On Malaysia mempunyai 42 buah gondola, merupakan portable viewing wheel terbesar di dunia, berdiri megah dengan ketinggian 60 meter terletak di Kota Laksamana 2,Banda Hilir, Melaka.

Operating Hours:
Monday ~ Thursday from 10 am to 11 pm
Friday ~ Sunday from 10 am to 12 midnight
With MyKad:
Adult - RM10
Child (3-12 years old) - RM5
Senior Citizen (55 years old and above) - RM RM8
Secondary Student - RM8


Destinasi 6 : Eye on Malacca



Melaka River Pirate Park is located on the banks of Melaka River just opposite the old Cathay Cinema near Jalan Hang Tuah bridge. This pirate park consists of a Ferris wheel named Eye on Malacca, a pirate ship and a trampoline bungee.
Harga Tiket :
Dewasa : RM 5.00 Kanak-Kanak : RM 3.00
Masa Operasi :
5.00 pm-2.00 am


Destinasi 7 : Ikan Bakar Umbai




Tuesday, 1 November 2011

Talk about "Performing Salah"...

With reference to article from " Darul Vloom Al-Madania"


Salah in the Quran
1. Establishing Salah Develops Taqwa (Fear and Awareness of Allah)
"This is the Book in which there is no doubt, a guidance for those who have taqwa; who believe in the unseen, and who establish Salah, and spend out of what we have provided for them" (2: 2-3)
2. Salah Is the Sign of a Believer
"The believers, men and women, are protecting friends of one another; they enjoin good and forbid evil, and they establish
Salah, and give Zakah, and obey Allah and His Messenger. Allah will have His Mercy on them, and surely, Allah is All-Mighty, All-Wise." (9: 71)
3. Establishing Salah Leads to Allah's Eternal Blessings
"So whatever you have been given is but (a passing) enjoyment for this worldly life, but that which is with Allah is better and more lasting for those who believe and put their trust in their Lord. And those who avoid the great sins and lewdness, and when they are angry, they forgive. And those who answer the Call of their Lord, and perform the
Salah, and who conduct their affairs by mutual consultation, and who spend of what We have bestowed on them." (42:36-38)
4. Those Who Pray Shall Have Nothing to Fear on the Day of Judgment
"Truly, those who believe and do righteous deeds, and perform Salah, and give Zakah, they will have their reward with their Lord. On them shall be no fear, nor shall they grieve." (2:277)
5. Remain in Allah's remembrance after prayer
"When have finished performing the
Salah, remember Allah standing, sitting, and reclining, but when you are free from danger, perform the Salah. Surely, Salah is enjoined on the believers at
fixed times." (4:103)
6. Command to Pray with Congregation
"And establish Salah and give Zakah, and bow down (in worship) along with those who bow down (in worship)" (2:43)
7. Special Command Regarding Punctuality of Prayer
"Guard strictly the Salah, especially the middle Salah. And stand before Allah with obedience." (2:238)
8. Allah's Help Comes Through Salah
"Seek help through patience and
Salah; truly it is extremely difficult except for the humble true believers." (2:45)
"Oh you who believe! Seek help through patience and Salah. Truly, Allah is with those who are patient." (2:153)
9. Special Emphasis on Friday Prayer
"Oh you who believe! When the call is made for the
Salah on Friday, come to the remembrance of Allah, and leave off business. That is better for you, if you only knew! And when the Salah has ended, you may disperse through the land, and seek the Bounty of Allah, and remember Allah much so that you may be successful." (62:09-10)
10. Shaytaan Tries His Best in Finding Ways to Take You Away from Salah
"Shaytaan desires only to excite enmity and hatred between you with intoxicants and gambling, and hinder you from the remembrance of Allah, and from
Salah. So will you then not abstain
(from these evils)?" (5:91)
11. Prayer Protects Against Evils
"Recite that which has been revealed to you of the Book, and perform
Salah. Verily, Salah prevents from lewdness and evils. And indeed, the remembrance of Allah (by you) is greatest. And
Allah knows what you do." (29:45)
12. Friendship Should Be with Those Who Pray
"Indeed, your protecting friend (Wali) is none other than Allah, His Messenger, and the Believers who establish
Salah, and give Zakat, and bow down (in prayer). (5: 55)
13. Allah's Special Order to Women
"And stay in your houses, and do not display yourselves like that of the times of ignorance, and perform
Salah, and give Zakah, and obey Allah and His Messenger. Allah wishes only to remove uncleanness from you, Oh people of the House, and to purify you with a thorough purification." (33:33)
14. Hypocrites Are Lazy in Salah
"Verily, the hypocrites seek to deceive Allah, but it is He who deceives them; When they stand up for
Salah, they stand with laziness, only to be seen by men; and they do not remember Allah but a little." (4:142)
15. Laziness in Prayers Leads to Rejection of Sadaqa
"And nothing prevents their Sadaqa from being accepted from them, except that they disbelieve in Allah and in His Messenger, and that they do not come to
Salah except in a lazy manner, and that they do not give Sadaqa except unwillingly." (9:54)
16. Leaving Salah Leads to Shirk
"(And remain always) turning to Him (only), and be fearful and dutiful towards Him, and perform
Salah and be not of those who commit Shirk." (30: 31)
17. Previous Nations Were Corrupted when Salah Was Left
"Then, there came after them a generation who gave up
Salah and followed lusts; so they will be thrown in Hell." (19: 59)