Wednesday, 30 May 2012

Betul ke.. talk about Suweiiii.......

Taboo adalah bahasa secara formal.. kalau dalam kalangan orang melayu kite... bila ada sesuatu perkara yang berlaku.. ia dikatakan berkemunginan membawa maksud yang tak baik..... dasat gak kan.... mungkin kebetulan kot... tapi tak tahu lah kan...
Contohnya, kalau kita duduk di atas bantal, orang tua2 kata nanti bisul bontot tu.. tapi kalau logiklah kan, takkan sebab bantal bontot naik bisul tapi, k=berkemungkinan besar bantal tu akan pecah, rosaklah bantal tu.. tapi biasalah kan, kalau kita dengar Mak cakap " Eh, jgn duduk atas bantal, nanti bantal pecah.".. rasa-rasa kita kesah sangat tak?.. cam tak aje kan.. tapi cuba kalau time mak cakap " Ha, duduklah atas bantal tu, kang tumbuh bisul baru tau."... agak2 gerun terbayang bisul di bontot, susah nak duduk tu... kan kan..
Tapi aku nak cite pasal kejadian ni, kan dalam bln 5 ari tu kan, kete aku accident, then aku teringat ;ah few weeks sblm tu, ada biawak masuk rumah aku, so aku cakap lah kat mak aku, then mak aku terkejut... memang air muka dia berubahlah, jadi cam risau.. Mak pun cakap " orang tua-tua kata, kalau biawak masuk rumah, bawak suwei.." .. aku pun cakap kat mak.. "ish mak ni, tak de apa lah.."..
sehinggalah.... aku teraccident tu.. then bila recall balik apa mak cakap... kebetulan lah kot..
So, selang seminggu dua selepas accident tu, aku tengok ada lagi biawak tu masuk rumah.. so aku stand by.. bila dia masuk aje, aku kejar dan bantai biawak tu dengan kayu.. so aku agak beremosi waktu tu sebab aku agak geli dengan biawak ni... nah ini hasilnya...

No comments:

Post a Comment