Thursday, 31 May 2012

Bina keyakinan diri

Dalam meneruskan perjuangan hidup kita ini, banyak yang kita kena kutip untuk dijadikan guide samada untuk nak jadi orang yang lebih baik maksudnya bila kita makin tinggi kedudukannya makin tinggi lah jugak nilai dan budi.... ataupun sekadar untuk menggunakannya bila berpeluang untuk menaikkan diri sahaja.... so... sebagai pekerja yang agak tak cemerlang.. aku dh kena pergi kursus Kepimpinan dan ..... dalam penyeliaan..... hehehe..... nampak sangat aku tak cukup bakat memimpin... tapi.. sebenarnya bila kita curi sedikit masa yang kita ada.. yang kononnya kita sokmo2 kata.. "aku bzy lh... byk keje ni... mana sempat nk g kursus2 ni...".. banyak manfaatnya... antaranya.. kita sebenarnya dapatlah jugak bermuhasabah tentang diri kita... banyak yang kita tak tahu pun tapi kita buat2 tahu dan buat2 tak tahu yang kita sebenarnya tak tahu.... (ini aku dapat apabila seorang dari peserta kursus, En. Suhaimi Sudin turut "mencuri masa" untuk attend course ni, padahal dia tak mandatangkan diri dia ke kursus ni, tak rugi apa2 pun bagi dia, sebab dia jugak sebenarnya seorang trainer jugak tapi dia datang jugak "untuk belajar apa2 yang dia tak tahu dari orang lain" ini lah sikap seorang ketua yang aku rasa, dia memang layak jadi ketua pun... (le ni dia dinobatkan sebagai HOD untuk Human Resources di tempat kerje aku...)....
Perikan dari Imam Ghazali yang dia kongsi amat2 menarik...

No comments:

Post a Comment