Thursday, 15 November 2012

Resepi Segera Hari Ini: Dadih

Okey, kali ni nak share buat dadih cara mudah.. aku ni cara mudah aje, kalau yang tradisional tu, cam kawan aku guna agar2 then ada mix dengan bahan2 yg berssangkut paut, aku tak pandai.. memang akan fail.. tapi aku nak gak masak dadih ni sebab anak2 suka, then anak2 sedara akupun ramai ni.. so kena buat sendiri, kalau beli mau "pokai"... :)
Langkah 1:
mesti ada bahan2nya: beli barangan ini

Dan ini

Dan yang ini pasti ada kan, gula


Langkah 2:
baca arahan di belakang

Langkah 3:
Ikut arahan
Yang pertama: panaskan air sebanyak 3 liter

Yang kedua: tambah gula dalam air lebih korang 2 senduk  berserta susu cair

Yang ketiga: Biarkan ia mengelegak sampai nail buih2 tua

Yang ke : bila ia dah berbuih mengelegak tu, tutuplah api dan bukaklah plastik bahan utama


Yang kelima: tuang bahan2 ni ke dalam periuk Dan kacau non stop sehingga ia benar2 sebati dan tuang lah dalam bekas (Kalau boleh, guna Tupperware)...


Then tunggu sejuk sikit baru letak dalam peti ais... lepas tu makan ramai2, baru seronok...















3 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. sedapnya dadih.. yang ni perisa original ya?

    ReplyDelete
  3. x Pn Nora, yg perisa grape. Kat depan bungkusan ada tulis jenis perisanya.

    ReplyDelete