Monday, 12 November 2012

Sudah Pun bermula...

Emm.. officially, sekolah dah pun mula bercuti..... 3 minggu untuk bulan November, 4 minggu untuk bulan Disember.. perghhh.... seronok giler kan... bebudak tak yah susah bangun pagi2... (tapi anak2 aku tak de maknanya... kena gak bangun pepagi... iyolah, takkan nak burn solat subuh kan... )... emmm.. untuk cecikgu.. warghhhh... bestnye korang... tak macam kiteorang.. walau pun cuti sem tapi kena gak g ofis kan...
Any way... aku just nak share kat sini, sebelum tutup sekolah hari tu, kat sekolah anak aku ada acara sikit... biar pun aku balik lewat tapi sempat lah g ke acara sekolah diaorang ni.. acara ni start kul 7.30pm..
 suka tul aku tengok kalau bukan bangsa melayu berpakaian ala2 melayu ni.. baju batik.. cantik kan..  so ni cecikgu cina kat sekolah anak2 aku.. Sekolah Jenis kebangsaan (C) Rompin.
 ini bebudak pra yang nak amik sijil tamat pra... tahun depan anak aku yang lelaki tu insya allah join pra di sini..
 ni ada group tengah buat latihan... teringat zaman aku sekolah rendah dulu.. rajin tengok kekawan aku berlatih untuk persembahan2 camni. Aku biasa tengok aje lah.. sebab aku ni jenis pemalu.. (bukan pemalu sangat tapi jenis tak confident..)
 ini kat bilik persiapan.. sibuk sungguh cecikgu ni duk menyolekkan bebudak...
Ini akank aku yang no 2 dengan best friend dia.. tapi aku lupa nama dia walau dah berkali2 anak aku ni duk beritahu... ( aku sememangnya seorang yang pelupa)... setiap kali ada persembahan mesti kena beli t-shirt.. dalam 10 hinggit gak tshirt lembu ni....

Tapi yang pasti aku suka anak2 aku amik bahagian kalau ada performace2 ni.. tapi lagi aku suka kalau dia join masuk bercerita ke, speech ke.. nak build up diaorang punye self confidence.. lagi satu, aku rasa cam rugi sangat sebab masa aku sekolah aku tak de masuk apa2 bahagian pun kat sekolah, so kenangan tu tak de... jadi cam aku ni budak sivik sangat kot... gi sekolah balik sekolah.. tapi nak kata cemerlang masa belajar tak jugak... so aku galak kan lah anak2 aku untuk involve dalam aktiviti2 ni.. biar luas sikit pergaulan tu... tapi iyelah bukan yang social2 yang tak elok tu lak kan...

Yang pasti, walaupun cuti sekolah, anak2 aku tetap bersekolah untuk mengaji di Sekolah Agama Rakyat Rompin bermula Rabu ni, 14hb Nov setiap 9.00 pagi sampai kul 12.00 tgh. Setakat mengaji kat rumah diaorang boleh baca aje, tapi tak cukup kenal, so memang nak kena antar kat sekolah gak... ilmu ni bukan untuk yang dunia aje tapi yang akhirat tu yang penting... tak pandai kat dunia tak pe g, tapi kalau yang akhirat tercicir abis lah.. selamanya tu kita di sana... tapi biasanya yang bijak pandai untuk ilmu Allah insya allah akan pandai lah sedikit sebanyak ilmu untuk dunia ni...

Moga aku dan En. suami tidak lalai dalam membekalkan ilmu agama untuk anak2.... bukan anak2 aje belajar tetapi ibu bapa pun kena belajar....

2 comments:

  1. Seronoknya dpt tgk anak2 buat performance... nmpk cute sgt... btul tu... dunia penting... tp akhirat lg penting...

    ReplyDelete