Saturday, 22 December 2012

Telur Berdarah & Jarumnya Patah

Memandangkan sekolah dah tk lama nak buka, maka persiapan sedang giat dijalankan. Antaranya, repair kain sekolah. Anak saya yang sulong si kakak tu kurus sangat ( tapi makan kuat ). Ni duk merepair kain sekolah dia. Kakak nak pakai baju kurung sepenuhnya naik darjah 3 ni. So saya modifiedkan kain yang agak labuh mahaupun yang agak besar.

 Tapi saya ni tak pandai berjahit so kat rumah memang tak de mesin jahit lah. So saya jahit tangan. Sampai patah2 jarum. Takut gak petanda apa2. Sebab orang tua2 tak bagi menjahit masa mengandung. En. suami ada telefon, so bila dia tanya saya sedang buat apa, saya cakaplah saya tengah menjahit. Dia pun terus ingatkan saya, "kan orang tua2 pesan masa mengandung jangan menjahit" so saya cakap sikit2 aje.


So tak sampai beberapa minit lepas tu, jarum saya patah. Saya melawan cakap En. Suami ke? So saya pun berhenti sekejap dan pergi goreng telur untuk si Aisha. Bila pecah telur yang kedua tu, telur tu berdarah. Ish musykil lak saya rasa. Hehe.

Apa2 pun jangan fikir macam2 nanti jadi lain lak ye. Syaitan ni kalau nak menyesatkan umat Nabi Muhammad cepat aje dia. Nauzubillah Hi Min Za Lik.

26 comments:

  1. salam ziarah MF ...
    jgn layan sangat perasaan yg singgah tu ..
    boleh membawa kpd khurafat ..
    tk gitu ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyelah En. Aby, sy ni cm mudah sgt melatah, ada apa2 aje mesti duk fikir bukan2

      Delete
  2. Owhh akk preggy yer? Tahniah tau...apepun x elok dilyn pikiran yg bkn2 tu..smua keja setan yg nk menyesatkan manusia..just think positif yer kak.. ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanx Deqla, comel Deqla ni cam adik ipar sy lak.

      Delete
    2. owh yeke.. hihi.. pelanduk 2 serupa kot. :p

      Delete
  3. Eh tak pernah pula dengar orang kata tak boleh menjahit time pregnant... apa2 pun, take care yer :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum tdo lagi ke bgn awal pagi. :). Mak sy ada ckp, larangan org tua untuk tidak menjahit masa pregnant, tapi biasanya sy jahit gak ckit2. ( jahit ckit sbb mmg x reti brjahit pun ).

      Delete
  4. Ala, lupa pulak nurbijen dan family bukan kat Malaysia, hehe. Baru aje tadi blog walking tgk bdk2 comel tu nk ke sekolah.

    ReplyDelete
  5. Fikir positif ya..takec care...
    salam kenal, follow sni juga #28... :)

    ReplyDelete
  6. as salam singgah sini pantang larang yang sekadar untuk kita berhati-hati...kalau kita buat kita yakin Allah lebih berkuasa segala-galanya adalah qada dan qadarNya. Jangan sampai kita takut nak buat pantang larang tu disebabkan kita takutkan syaitan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah mak kata gak, pantang larang tu untuk menjaga diri sebenarnya bukan lah sampai sbb kita langgar pantang larang tu maka akan jadi sekian sekian. sesuatu itu kan dah qada & qadar.

      Delete
  7. Telur berdarah tu selalu jugak jumpa masa pecahkan telur. Tapi pasal tak boleh menjahit masa tengah mengandung tak pasti pulak kebenaranya. Apa-apa pun jaga diri ye kak :)

    ReplyDelete
  8. salam kenal...follow you...jom singgah dan follow yan pula...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal Yan, dh follow Yan dah. Nanti Insya allah bila kelapangan akan jalan2 ke blog Yan lagi.

      Delete
  9. Replies
    1. salam kenal, tq sbb ibu Qalief sudi stop by kat sini

      Delete
  10. jangan fikir yang bukan2... tu semua jadi secara kebetulan je... hehehe seronok pulak bila tau MF ngandung...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. actually memang nak anak lagi tau Nora, kalau boleh sampai 6 tau, baru haru biru suasana kat rumah tu.. tapi nenanti kalau diaorang dah besar mesti rumah tu sunyi balik, sebab tengok mak & ayah, sekarang tinggal mereka berdua aje, kami 8 beradik dah ada kehidupan masing2.

      Delete
    2. betul tu.. ramai2 seronok... budak berdua ni pun dah makin besar... harap ada rezeki tambah sorang lagi...

      Delete
  11. Moga2 takde pape lah, akak jgn fikir banyak ye. jaga kandungan baik2..

    ~baby singgah, dah follow sini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye baby comel, nama baby comel, blog pun comel. nenanti anak akak pun comel cam baby comel. Tq

      Delete
  12. yelah...memanglah mcm khurafat...tp ngeri jugakkan...tak pe... Bykkan berdoa je....
    Okje pun baru siap repair kain baju budak budak ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tinggal nak tampal lencana kat tudung kakak, sebab tahun ni baru kakak nak pakai tudung ke sekolah pagi. :)

      Delete