Thursday, 31 May 2012

Bina keyakinan diri

Dalam meneruskan perjuangan hidup kita ini, banyak yang kita kena kutip untuk dijadikan guide samada untuk nak jadi orang yang lebih baik maksudnya bila kita makin tinggi kedudukannya makin tinggi lah jugak nilai dan budi.... ataupun sekadar untuk menggunakannya bila berpeluang untuk menaikkan diri sahaja.... so... sebagai pekerja yang agak tak cemerlang.. aku dh kena pergi kursus Kepimpinan dan ..... dalam penyeliaan..... hehehe..... nampak sangat aku tak cukup bakat memimpin... tapi.. sebenarnya bila kita curi sedikit masa yang kita ada.. yang kononnya kita sokmo2 kata.. "aku bzy lh... byk keje ni... mana sempat nk g kursus2 ni...".. banyak manfaatnya... antaranya.. kita sebenarnya dapatlah jugak bermuhasabah tentang diri kita... banyak yang kita tak tahu pun tapi kita buat2 tahu dan buat2 tak tahu yang kita sebenarnya tak tahu.... (ini aku dapat apabila seorang dari peserta kursus, En. Suhaimi Sudin turut "mencuri masa" untuk attend course ni, padahal dia tak mandatangkan diri dia ke kursus ni, tak rugi apa2 pun bagi dia, sebab dia jugak sebenarnya seorang trainer jugak tapi dia datang jugak "untuk belajar apa2 yang dia tak tahu dari orang lain" ini lah sikap seorang ketua yang aku rasa, dia memang layak jadi ketua pun... (le ni dia dinobatkan sebagai HOD untuk Human Resources di tempat kerje aku...)....
Perikan dari Imam Ghazali yang dia kongsi amat2 menarik...

Wednesday, 30 May 2012

Sembahyang Dhuha

Kadang-kadang kita senantiasa mengeluh pasal rezeki kan.... sedangkan rezeki tu bukan dibidang kuasa kita...
Mari kita amalkan... dapat 2 rakaat sehari pun cukuplah (untuk permulaan).. Di sini aku dapat panduan dari buku penulisan En. Kamaruddin.. Buku ni aku warisi dari abang aku kot... sebab jumpa kat rak buku dengan buku-buku bacaan agama yang lain...



Betul ke.. talk about Suweiiii.......

Taboo adalah bahasa secara formal.. kalau dalam kalangan orang melayu kite... bila ada sesuatu perkara yang berlaku.. ia dikatakan berkemunginan membawa maksud yang tak baik..... dasat gak kan.... mungkin kebetulan kot... tapi tak tahu lah kan...
Contohnya, kalau kita duduk di atas bantal, orang tua2 kata nanti bisul bontot tu.. tapi kalau logiklah kan, takkan sebab bantal bontot naik bisul tapi, k=berkemungkinan besar bantal tu akan pecah, rosaklah bantal tu.. tapi biasalah kan, kalau kita dengar Mak cakap " Eh, jgn duduk atas bantal, nanti bantal pecah.".. rasa-rasa kita kesah sangat tak?.. cam tak aje kan.. tapi cuba kalau time mak cakap " Ha, duduklah atas bantal tu, kang tumbuh bisul baru tau."... agak2 gerun terbayang bisul di bontot, susah nak duduk tu... kan kan..
Tapi aku nak cite pasal kejadian ni, kan dalam bln 5 ari tu kan, kete aku accident, then aku teringat ;ah few weeks sblm tu, ada biawak masuk rumah aku, so aku cakap lah kat mak aku, then mak aku terkejut... memang air muka dia berubahlah, jadi cam risau.. Mak pun cakap " orang tua-tua kata, kalau biawak masuk rumah, bawak suwei.." .. aku pun cakap kat mak.. "ish mak ni, tak de apa lah.."..
sehinggalah.... aku teraccident tu.. then bila recall balik apa mak cakap... kebetulan lah kot..
So, selang seminggu dua selepas accident tu, aku tengok ada lagi biawak tu masuk rumah.. so aku stand by.. bila dia masuk aje, aku kejar dan bantai biawak tu dengan kayu.. so aku agak beremosi waktu tu sebab aku agak geli dengan biawak ni... nah ini hasilnya...

Tuesday, 29 May 2012

Dah tua-tua ni baru nak belajar memasak

Hentam kromo aje le.. janji dapat lah anak aku merasa air tangan aku.. bukan buat ape pun.. buat dadih aje... hahaha.... untuk sesape yang tak reti memasak tu (cam aku lah... ) tapi aku sukanya memasak.. cuma tak reti.. aku suka tengok kek-kek yang cantik tu... teringin apa nak buat... ni aku nak turunkan ilmu buat dadih.. meh lah cuba...

Wednesday, 23 May 2012

Luasnya Pemandangan

Memandangkan Kereta aku kat bengkel... aku tumpang suami aku naik Lori... Best rupanye naik lori ni....


Friday, 18 May 2012

Kerja dan kerja...

Alkisahnya... balik kerja semalam.. sampai kat rumah....
wahhh... so hepinye budak berdua ni duk main masak sambil senang lenang tgk TV... dengan kat atas katil tu
semua baju-baju diaorang berdua diangkut dari tempat simpan baju diaorang.. sampai lenggang kain baju kat situ...
nak nangis pun ada, sebab aku lah yang kena kemas semula ni... nak tergelak pun ada gak... rajin tak kena tempat...

Yang tidak di jangka

Adussss.... memang tidak dijangka...




Haruuuuuu giler.....



dari belakang cam takde apa2..




Wednesday, 16 May 2012

Sempena Hari Guru

Emmm.. seluruh dunia celebrate hari guru hari ini.... dan aku pun consider guru gak... walaupun tidak dipanggil guru.. still aku di bidang pendidikan.. so.. tapi bezanya... penghargaan untuk guru dan terhadap pendidik di pengajian tinggi teramat  berbeza... untuk guru semestinya anak-anak murid sibuk memujuk ibubapa masing-masing untuk ke kedai.. semestinya untuk pergi memilih cenderahati untuk guru-guru... ini yang terasa sangat ni.....

 ialah dari minggu lepas diaorang berdua ni dah sibuk bertanya, "Ummi, nanti hari guru kakak nak bagi apa?"..  bukan sorang dua tapi.. "semua cikgu kakak... cikgu darjah satu dan pra jugak ye...sir Tae Kwan Do boleh tak dengan kakak yang black belt tu, dia pun ajar kakak gak".... meriah kan... betul jugak kan.. tak kan nak bagi seorang dua aje kan.. yang mengajar kan ramai ikut subjek... so.. untuk memenuhi permintaan dia (darjah 2 ) dan adiknya (darjah 1).. dan menjimatkan poket aku jugak.. kenalah jadi kreative sikit kan...
 so.... jadi kat sini aku share apa yang aku buat...
Step 1: Cari kertas yang kita panggil sticker ye.. boleh cabut aje kertas kat belakangnye then tampal lh kertas tu..
 Step 2: print lah apa2 yang agak kreatif.. buat kecik2 aje... camni...
 Step 3: then gunting and tampal kat lidi pengorek gigi ni... cantik gak kan...
 Step 4: Beli bekas ni.. aku pi cari kat nilai.. kebetulan tetiap jumaat aku kan naik KL..  so stop jap kat Nilai 3.. biasa orang hadiah untuk doorgift rmh orang kawen.. tak sampai singgit..
 Step 5: Beli macam-macam sweets... campurkan.. biar colourful sikit
Step 6: isi dalam botol sweets tu..
Step 7: Isi lah mini kad tu dalam botol jugak... cute kan... aku tak letak lah bunga2 ke apa2 ke.. aku suruh anak aku bagi cam tu kat semua cikgu2 yang ada mengajar dia... cikgu sekolah dia darjah 1 & 2, cikgu kAFA dia (termasuk kerani sekali kat situ), sir TKW & penolong dia... boleh bagi semua dan semua cost agak berbaloi.. moga semua cikgu2 dia terima dengan hati yang terbuka....