Thursday, 25 October 2012

Bila Si kecil Sakit

Emmmm..... musim demam dan batuk masih belum berakhir.. biasanya bila dalam adik-beradik tu kena, maka akan rotate lah cukup semua dalam group tu akan kena... so semalam turn si kecil ni pulak kena.. rasa sedih lah pulak bila tengok dia tidur dalam keadaan yang tidak tenteram...
 so sebelum dia tidur tu picit2 tangan dia, keciknya tangan dia...
 tapi sempat gak berposing pose yang dia suka...
suka tul buat cam ni..
 bila kena marah.. dia bulatkan balik mata dia tu kat orang yang marah dia..
 tahan nangis tu...
tapi dia rajin tul ikut solat sama....

dan sangat rajin teman ummi study....

moga si kecil yang agak nakal ni cepat sembuh...

Tuesday, 23 October 2012

Sihat & Sakit.... Larat & X Larat +6

Baru semalam satu entri aku ada terima comment dari seseorang then aku just go through dari siapa comment itu.. emm rupanya jauh dari seberang dan terus melekat membaca blognya berkaitan kesihatan.

Dan of course ianya menarik minat aku sebab few months ago aku ada buat pemeriksaan glucose dalam darah aku.. agak menakutkan walaupun tak seserius mana.. tapi maksudnya the possibility aku akan terkena "kencing manis" ada lah kot in future..

rentetan dari tu, nak kena lah senantiasa follow blog jaga kesihatan ni kan... dan bila bercakap pasal kesihatan ni, rasanya sekarang ni cam musim kot, baru2 ni anak2 office mate aku ni demam dan batuk2.. so anak aku last week sorang ni kena..

dari hari rabu last week dan still belum baik, demam dah ok tapi batuknye belum surut2 sebab susah betul nak pujuk makan ubat, dan at the same time malam tadi kakaknya yang no 2 demam.

Pergi klinik kul 8 mlm suhunya dalam 39 dapat MC 2 hari. (Tapi kalau kita ni orang dewasa susah tul lah nak dapat MC untuk 2 hari)... so dia tidur tak tidur malam tadi (dengan aku sekali tidur tak tidur), siap meracau-racau, tapi nak gak pegi sekolah hari ni. So pagi tadi aku antar dia ke sekolah..

Rupanya hari ni hari kanak2 sedunia ye... kakak dia katalah.. aku tak tahu betul ke tak.. kakak dia kata nanti setiap orang dapat hadiah, tapi kalau tak datang tak dapat hadiah, itu agaknya dia mengelepar sangat kot nak ke sekolah... tapi aku dah bagitahu cikgu dia. So tadi dalam kul 09.30 pagi, cikgu dia tepon suruh amik dia balik sebab dia memang tak larat sangat...

So aku rasa ramai diantara kita yang dah jadi parents pernah hadapi situasi camni... kerenah anak2... layan aje lah...

Monday, 22 October 2012

Blog Blog Blog

Aku ni mengadap komputer ni ari ni dengan tujuan yang teramat penting.. nak mula menaip untuk aku nye proposal ni.. nak kena antar by 31 Oct ni.. tapi satu patah perkataan pun lum aku mula... so dalam mencari idea tu.. aku singgah lah kejap kat blog aku.. then intai lah kat akunye column bahagian blog yang aku follow.. kot2 ada cerita menarik.. so.. memang tertarik pun.. terlekat lah pulak.. antaranya...
 ini kisah doktor... entry dia dalam bahasa inggeris.. aduilah... malas tul nak baca karangan BI ni tapi isinya sangat menarik.. so memang aku membaca lah...
 yang ni.. cikgu BI tapi karangan dia dalam kebanyakkannya BM.. so ringan lah kan ckit kepala otak aku nak membaca.. iye lah.. nak karang proposal aku tu dalam BI..
 yang ni bab kahwin.. emm.. suka gak aku baca ni... walau pun dah kat 10 tahun berkahwin..
 emm.. yang ni ada contest.. teringat aku ada baca blog last friday.. oleh Nora Karim.. dia pun ada highlight pasal contest yang dia join.. emm rasa menarik gak contest yang ni.. pasal Dhuha.. actually aku pun ada nak berkongsi pasal Dhuha tapi lum berkesempatan...
 ni pulak... inti patinya keikhlasan.. so kalau buat sesuatu tu kena ingat, x semestinya balasan untuk di dunia aje kan...
 emmm.. yang ni.. blog ni mesti lah ambik peluang buat duit kan.. tapi aku x reti lah... nantilah carik masa study yang ni...
emmm.. yang ni pun dah lama tak terjah tenguk.. ari ni berkongsi kesedihan tadika tempat anaknya akan ditutup...

 so.. aku dah spend masa aku kat 3 jam jugak kot... banyak gi sebenarnya nak meround tapi.. alahai.. nak kena karang proposal ni...

Friday, 19 October 2012

Duit Duit Duit Yang sesokmo kena keluar...

Salam Jumaat, hari ini penutup tirai untuk hari kerja selama 5 hari dalam seminggu...... topik aku hari ini tak lah sehangat topik yang sedang keudara di siaran radio HOT FM le ni.. (aku guna nama ni sebab untuk pergi dan balik ke tmpt kerja, aku asik melayan siaran HOT FM , selain dari klasik FM tu... sebabnya duk dengar depa bertiga tu berceloteh Farah Fauzana, dengan yang lelaki 2 org tu... boleh buat aku gelak sorang2 cm orang giler...) lupa... topik kat radio tu pasal malam esok kan.. red Warrior ( Kelate, kelate) akan berlawan dengan ATM (pasukan ni x leh kalah, sbb kalau kalah abislah Malaysia)....
inilah radio aku, cikai punye aje..
Tapi topik aku ni... pasal kereta... pasal kereta aku duk buat hal pulak dah... susahnya nak masuk gear.. aku takut peristiwa lama berulang aje... ari tu pun cm nigak.. abis melayang duit laki aku... :) so topik hari ni tu dia, pasal kereta lah.. kalau dah tak pening hal bayar kereta, kena pening hal repair kereta lak... memandangkan aku berulang alik ke tempat kerja yang mencecah 140km pergi balik setiap hari, maka peruntukan untuk maintenance tu agak menyesakkan jugak lah penafasan aku ni...

so... nasib baik kereta aku kereta yang tengah tu aje... hehehe... so cost maintenance tak le melampau sangat kan...  kereta yang kiri kanan tu kereta member sekapal aku ni... si cun berdua ni.. selama setahun lebih kiteorang masuk kerja bersama, ini lah first time kiteorang kebetulan parking berdekatan berderet... ( eleh! benda ni pun nak highlight kan.. entah hapa-hapa aje...)

tapi yang buat hal ni dia... gear ni... susah tul nak masuk gear.. memang nak kena bawak g bengkel....
 last week baru aje tukar minyak hitam... beli minyak sendiri then bawak g bengkel... kalau pandai tukar sendiri... tak payah kuar duit extra g.. hari tu kena charge RM15, rugi lak tak tukar kedai cina tu ari tu, dia offer RM10 aje.... so yang kat luar sana tu.. kalau korang nak servis kereta ke. make sure korang tau apa yang dicharge kan.. mahal ke murah ke.. kena gak amik port.. jangan melulu aje bayar.. tapi kalau korang banyak duit, tak payah kisah lah kan... hulur aje lah note2 dari dompet korang tu.. cam aku ni... duit agak berharga lah....

Wednesday, 17 October 2012

Jangan Parking sesuka hati

Well, bila bercakap pasal parking kan, kekadang tu susah tul nak cari parking. Dengan yang sedemikian maka ramailah yang akan parking ikut cita rasa sendiri... padahnya... cam ni...
 Tapi setakat amaran ni, tak amik kisah pun kan,
Then bila kena tiket ni, terasa gak lah tapi masih tak berbekas di hati...
 Tapi, bila kena camni, baru lah cuak rasanya....
Nah kau... nak tak nak bila dah kena camni, nak kena bukak beg duit yang tak seberapa ada isinya, barulah mengeletar kepala lutut tu... So beringat lah untuk yang belum terkena... cam student aku ni pun terkena gak ... hehehe...

To my friends... jangan tak percaya lak..

Friday, 12 October 2012

XTVT 2gether-gether

Mari kita belajar memasak... ini aktiviti kiteorg masa hujung minggu baru ni...
 ini cendawan yang pelbagai jenis.. favorite anak2 aku...
 then just campur dengan bebola ayam, 2 -3 jenis sayur gi, so jadi lah sup sayur.. buat seperiuk memang cukup sampai petang untuk di makan dengan nasi dan di hirup begitu saja..
 yang ni pulak, buat ayam goreng.. Tepon my friend Fatini... untuk resipinya.. dan hasilnya.. memang sangat sedap.. sekali jalan terus abis...
Masa hujung minggu kan, so aktivitinya mestilah together-gether........ Thank you kakak and Angah...

Thursday, 11 October 2012

Bahaya Dalam Perjalanan Senantiasa menanti Bagi Yang Lalai

Sudah agak lama aku tak update blog aku ni... x sempat lah aku ni, maybe sebab aku ni "fail time management". Tapi bila ada kesempatan aku ada snap gambar untuk di kongsi dengan yang ada singgah kat blog aku ni.. well, perjalanan aku dari tempat keje ke rumah mengambil masa dalam 40- 45 minit, (perjalanannya 70 km untuk sehala, so maksudnya pergi balik 140 km).

Perjalanan aku tak terlibat dengan "JEM" macam kekawan aku yang duk kt bandar, tapi yang thrill untuk perjalanan aku ni ialah : binatang2 liar seperti BAB 1, anjing2 liar, dan binatang2 kecik mcm biawak, dan yang lagi 1 cukup menakutkan kenderaan yang agak besar seperti lori yang pelbagai jenis dan jugak kabus tebal (dimana kekadang ada jugak kereta yg terlebih berjimat dengan bateri, so dalam kabus pun tak pasang lampu)
 nampak tak, sikitnya besar balak2 tu.. ada dalam past 2 month lori balak terbalik.. tapi x sempat snap gambar..
 dan lagi..
 ni lori besar yang lain lak..
 lori minyak ni laju giler, kalau nak potong, bawak 120 baru lepas potong dia...

 ni tuan empunya jalan ni kot... degil tul dia, dah horn pun dia tengok aje kita ni.. kita lak kena elak dia...
 ni lak, dengan barang lebar dari lori tu..
ni kabus yang agak tebal.. ok... harap mereka yang lalu jalan ni, berhati2... bukan untuk you people aje, tapi untuk keselamatan pemandu & penumpang kereta lain..