Tuesday, 13 August 2013

Puasa: Di Bulan Syawal

Salam Buat Semua Sahabat di alam Maya,

Bulan Ramadhan sudah pun berlalu, sekarang kita di Bulan Syawal. Oleh itu Sekarang kita kejar pula kehebatan yang Allah S.W.T sediakan sebagai ganjaran bagi mereka yang ingin menambah amalan di bulan ini. Bukan apa, untuk bekalan di sana yang kekal abadi.

Hukum puasa enam pada bulan Syawal adalah sunat. Segala khasiat yang diperturunkan oleh fadhilat di atas tidak akan berlaku tanpa izin Allah. Oleh itu, carilah keredaan-Nya dengan melaksanakan perintah-Nya serta menjauhi larangan-Nya di samping berikhtiar dengan sesungguh hati.

FADHILAT PUASA ENAM

Antara fadhilat puasa enam pada hari pertama sehingga hari keenam adalah :

Pada hari pertama - mendapat pahala sebagaimana pahala Nabi Adam.
Pada hari kedua - mendapat pahala sebagaimana pahala Nabi Yusuf ; keluar dosa dari tubuhnya bagaikan dilahirkan dari perut ibu.
Pada hari ketiga - mendapat pahala sebagaimana pahala Nabi Yaakob ; sekiranya berpuasa tanpa diketahui oleh orang lain, Allah tidak rela untuknya pahala kurang dari syurga.
Pada hari keempat - mendapat pahala sebagaimana pahala Nabi Musa
Pada hari kelima - mendapat pahala sebagaimana pahala Nabi Isa ; menyamai berpuasa sepanjang tahun.
Pada hari keenam - mendapat pahala sebagaimana pahala Nabi Rasulullah ; jika kebetulan seseorang makan berhampiran orang yang berpuasa itu, akan dibacakan istighfar untuknya oleh para malaikat.

Untuk Mereka Kaum Adam, setelah berpuasa penuh di bulan Ramadhan Insya Allah, tiada masalah untuk sambung terus berpuasa 6 di bulan Syawal, tapi bagi Kaum Hawa yang terpaksa meninggalkan puasa di bulan ramadhan mungkin terkeliru untuk meneruskan puasa sunat 6 bulan syawal dan juga mengantikan puasa.

Soalan ini sememangnya akan senantiasa di timbulkan bila tiba bulan Syawal. Pertama kali saya mendengar soalan ini adalah pada tahun 1997. Dan sehingga sekarang, saya dapati soalan ini terus ditanyakan. Paling baru saya mendengar soalan ini dikemukan pada sambutan hari syawal yang ke 2 baru-baru ini di Rangkaian TV 7 ke TV 9 (lupa lah pulak), "Tanyalah Ustaz".

Dan sepanjang saya menjalani ibadat puasa 6 ini, saya suka mengambil yang mudah, utamakan yang wajib dahulu, dan jika kita diberi kesempatan, maka buatlah yang sunat kerana ia bukan paksaan. Jadi saya lebih prefer mengantikan dahulu puasa wajib yang kemudian akan berpuasa 6. Dan biasanya saya berpuasa berterusan untuk mengejar masa bagi melakukan amalan puasa wajib yang tertinggal dan puasa sunat 6 itu.

Di sini saya cari kat internet tentang pertikaian bagi mengantikan puasa ramadhan dan menunaikan sunat 6 di bulan syawal. Semoga kita senantiasa mendapat kerberkatan dari amalan yang kita lakukan.

Jabatan Mufti Negeri Perlis telah menerima pertanyaan hukum dari En Zukri melalui e-mel: mzukri@... Berikut adalah penjelasan hukum yang diberikan dan telah diperakui oleh S.S. Mufti Dr. Juanda bin Jaya:

Soalan:

Salam, saya hendak bertanya tentang posa ganti dalam bulan Syawal bagi wanita. Bolehkah digandingkan niat ganti puasa Ramadan dengan puasa sunat syawal sekali? Apakah kita akan mendapat pahala kedua-duanya sekali? Adakah ada spesifik hari untuk puasa bagi mendapat kedua-dua pahala inini? jika tidak, amalan bagaimana lebih afdal?

Terima kasih

Jawapan:

Terima kasih kepada saudara yang bertanya. Jawapannya adalah seperti berikut:

Persoalan pertama berkaitan niat puasa ganti Ramadan yang tertinggal adakah mendapat pahala puasa sunat Syawal.

Persoalan ini terdapat khilaf (perbezaan pandangan) di kalangan ulama.

Pendapat pertama: Sebahagian ulama berpendapat, tidak boleh mencampurkan niat puasa sunat dengan niat puasa fardhu yang lain atau dengan puasa sunat yang lain. Sekiranya dilakukan, maka puasa itu tidak sah, sama ada bagi yang fardhu ataupun yang sunat. Pendapat ini bertepatan dengan sabda Nabi SAW:

مَنْ صَامَ رَمَضَانَ ثُمَّ أَتْبَعَهُ سِتًّا مِنْ شَوَّالٍ كَانَ صَامَ الدَّهْر

Maksudnya: "Barangsiapa yang berpuasa di bulan Ramadan kemudian diikuti dengan puasa enam hari bulan Syawal maka seakan-akan ia berpuasa setahun". (HR Muslim)

Bagi memenuhi maksud hadis ini, dalam usaha memperolehi pahala yang dijanjikan iaitu pahala berpuasa setahun, maka hendaklah seseorang itu menyempurnakan puasa Ramadan (yang merupakan puasa wajib) kemudian ditambah dengan puasa enam hari di bulan Syawal (yang merupakan puasa sunat). [Syeikh Muhammad Sholih Al-Munajid – www.islamqa.com]

Pendapat kedua: Di kalangan ulama Syafie ada yang berpendapat bahawa ganjaran puasa enam Syawal tetap akan diperolehi apabila seseorang berpuasa qadha sekalipun dia tidak berniat menggabungkan kedua-duanya. Namun, pahala yang diperolehi itu adalah kurang berbanding seorang yang berpuasa kedua-duanya secara berasingan. [Fatawa al-Azhar 9/261]

Setelah diteliti, dapat disimpulkan bahawa pendapat kedua iaitu pandangan ulama yang membolehkan ‘puasa dua dalam satu’ ini tidak disandarkan kepada mana-mana nas Al-Quran ataupun Al-Sunnah yang sahih. Mereka juga mengatakan bahawa amalan ini hanya mendapat pahala kerana kebetulan berpuasa qadha pada bulan Syawal, sama seperti pahala sunat tahiyyatul masjid dengan solat fardhu (orang yang terus mengerjakan solat fardhu apabila masuk ke dalam masjid akan mendapat juga pahala sunat tahiyyatul masjid)

Timbul persoalan, yang manakah yang lebih afdal untuk dilakukan bagi memperoleh pahala kedua-duanya; mendahulukan puasa sunat enam hari dalam Syawal atau mengqadhakan puasa Ramadan? Dalam persoalan ini terdapat dua pendapat.

Pendapat pertama: Boleh mendahulukan puasa sunat Syawal, berdasarkan hadis Aishah RA yang menyatakan bahawa:

( كَانَ يَكُونُ عَلَيَّ الصَّوْمُ مِنْ رَمَضَانَ ، فَمَا أَسْتَطِيعُ أَنْ أَقْضِيَ إلَّا فِي شَعْبَانَ. قال يحيى:الشغل من النبي أو بالنبي )

Maksudnya: “Aku berpuasa di bulan Ramadan dan aku tidak mengqadha kecuali dalam bulan Syaaban”. Kerana sibuk melayani Rasulullah SAW.” (HR Bukhari:1950, penjelasan “kerana sibuk melayani Rasulullah SAW” ialah penjelasan salah seorang perawi hadis yang bernama Yahya bin Said.)

Para ulama yang mengemukakan pendapat pertama berhujah bahawa sudah tentu isteri Rasulullah SAW iaitu Aishah RA tidak meninggalkan puasa sunat enam Syawal. Tindakannya yang mengqadhakan puasa Ramadan pada bulan Syaaban menunjukkan bahawa adalah dibolehkan untuk berpuasa sunat Syawal meskipun seseorang itu belum mengqadhakan puasa Ramadan.

Pendapat kedua: Tidak boleh mendahulukannya, berdasarkan hadis yang menyatakan kelebihan puasa sunat Syawal tadi. Rasulullah SAW mensyaratkan puasa Ramadan terlebih dahulu sebelum mengiringinya dengan puasa enam Syawal bagi mendapatkan ganjaran pahala yang dijanjikan.

"Jika seseorang tertinggal beberapa hari dalam Ramadan, dia harus berpuasa terlebih dahulu, lalu baru boleh melanjutkannya dengan enam hari puasa Syawal, kerana dia tidak boleh melanjutkan puasa Ramadan dengan enam hari puasa Syawal, kecuali dia telah menyempurnakan Ramadannya terlebih dahulu." [Fataawa Al-Lajnah Ad-Daa'imah lil Buhuuth wal Ifta', 10/392]

Sekiranya diteliti dan dihalusi, maka pendapat kedua adalah lebih rajih (kuat) kerana ia bertepatan dengan dalil puasa sunat Syawal itu sendiri. Selain itu, membayar hutang yang wajib hendaklah didahulukan daripada memberi sedekah yang sunat.

Namun, sekiranya seorang itu tidak berkesempatan kerana keuzuran untuk melakukan qadha kemudian berpuasa enam, tetapi dia berkeyakinan bahawa akan sempat mengqadhakannya sebelum Ramadan tahun berikutnya, maka pendapat yang pertama tadi boleh diterima, berdasarkan apa yang dilakukan oleh Aishah RA.

Manakala berkaitan hari-hari yang tertentu pula, dinyatakan bahawa:

"Hari-hari ini (berpuasa dalam bulan Syawal) tidak harus dilakukan langsung setelah Ramadan. Boleh melakukannya satu hari atau lebih setelah hari raya, dan mereka boleh melakukannya secara berurutan atau terpisah selama bulan Syawal, mana-mana yang lebih mudah bagi seseorang. ... dan ini (hukumnya) tidaklah wajib, melainkan sunnah."
[Fataawa Al-Lajnah Ad-Daa'imah lil Buhuuth wal Ifta', 10/391]

Imam An-Nawawi RH berkata:

"Sahabat-sahabat kami berkata: Adalah dianjurkan untuk berpuasa 6 hari Syawal. Dari hadis ini mereka berkata: Sunnah mustahabah melakukannya secara berurutan pada awal-awal Syawal, tapi jika seseorang memisahkannya atau menunda pelaksanaannya hingga akhir Syawal, ini juga dibolehkan, kerana ia masih berada pada makna umum dari hadis tersebut. Kami tidak berbeza pendapat mengenai masalah ini dan inilah juga pendapat Ahmad dan Abu Daud." [Al-Majmu' Syarh Al-Muhazzab]

Adalah dianjurkan untuk menyegerakan dan berlumba-lumba dalam melakukan puasa enam Syawal berdasarkan umum firman Allah Taala:

وَسَارِعُوا إِلَى مَغْفِرَةٍ مِنْ رَبِّكُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّمَاوَاتُ وَالأَرْضُ أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِينَ

Maksudnya: “Dan bersegeralah kamu kepada (mengerjakan amalan yang baik untuk mendapat) ampunan dari Tuhanmu dan kepada syurga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan untuk orang-orang yang bertakwa.” [Surah Ali Imran:133]

Wallahu a’lam.

Sumber : http://http://mufti.perlis.gov.my/soal-jawab/187-hukum-gabung-puasa-qadha-dan-puasa-enam-syawal






Monday, 5 August 2013

Raya : Kian Terasa Suasananya

 Salam Semua Sahabat yang sedang berseronok membaca kisah2 raya ni,

Setelah sunyi sepi agak lama, hari ni plan nak sambung tulis paper terbantut memandangkan mood nak study hilang. Gara2 sampai ke office tadi, suasana lengang yang melampau.

Banyak tul parking kosong

Parking lot belakang, sokmo2 berebut dengan students

langsung tak de kereta parking

Seme parking lah kiranya sunyi

Kelas ni kosong


seme kelas lah kosong


bilik2 lecturer lain pun kosong
Dengan itu, dengan lajunya mohon half day, lagi pun nak kena pergi buat cermin mata si Nissa, sebab petang semalam cermin mata dia patah 2 di kerjakan adik dia.

Friday, 31 May 2013

In Ur Face: Lambat Datang Lambat Balik

Salam Sahabat Semua,

Sekarang jam baru menunjukkan kul 06.33p.m, hari jumaat bersamaan 31hb Mei 2013. Dan si empunya blog ni masih di pejabat sambil menantikan detik2 waktu berlalu sehingga tiba waktu untuk balik. Memandangkan dah Datang Kerja Lambat maka Balik Kerja pun Kenalah Lambat.

Sakit hati je rasa, tapi dah salah sendiri nak buat camnr kan. Dalam duk menanti tu sempat lah jugak melilau keluar dari bilik ni setelah puas menatap ketidak cantikkan bilik sendiri..
ni meja ke apa tak tahu lah

tengok kat luar tingkap pun tak de apa yang indah
memang serabut betullah.. itu lah kalau dah waktu kerja hujung2 ni


intai kat luar, cam tak de orang je

intai parking lot, ni kat belakang, kat bahagian blok kite dah tak de kereta tapi blok sebelah still ada kereta

kelas bahagian bawah pun sunyi sepi, budak2 dah tak de dah

so naik bilik kemas meja, potong masa kiranya.. kemas kan
Tapi bila dah siap n3 ni jam baru kul 06.44 pm, alahai, lagi 12 minit kena tunggu.. itu lah kan, padan muka. so kita BW lah sementara menunggu tu.. See u guys on Monday, nak update cite kenduri kahwin... :)

Persediaan Perkahwinan: Majlis Perkahwinan Tinie & As

Salam semua,

kejap je kan, tup tup dah hari jumaat, dah penghujung bulan Mei... so kenduri kahwin kat rumah kami pun tak lama lagi dah.. Hasil intai rumah mak, tengok persediaan perkahwinan.

Untuk makluman, bakal pengantin ni adalah anak biras Mak, memandangkan mereka duduk di bandar Kuantan so abang nak buat kenduri kat kampung, ialah ramai sedara mara kat kampung kan, kata nak berjamu sedara mara, lagi pun kenduri kahwin kat rumah kami yang terakhir adalah 9 tahun lepas masa meraikan perkahwinan adik bongsu. Adik beradik kita semua dah berkeluarga, so bila abang bersuara nak buat kenduri kahwin untuk adik ipar dia kat rumah ni, kami semuanya sangat excited.
khemah dah dipasang dari hari selasa lagi..
persediaan memasak,
 Untuk makan2, lauk pauk akan dimasak oleh anak saudara mak, dia memang memasak untuk kenduri kendara orang kahwin. So persiapan kalau masak sendiri memang sangat memeningkan kepala lah. Pada hal masa kita kahwin dulu, tak ambil pusing hal2 ni, sedar2 dah siap semua. Sekarang bila tengok Abang buat persediaan ni memang dalam hati ada rasa "order catering" aje lah. Tapi dari segi budget kalau catering memang nazak lah poket. Bangsal ni lah tempat penyediaan makanan untuk tetamu kenduri kahwin kami 5 beradik, yang mana last digunakan kira2 9 tahun yang lalu.

makanan ringan untuk merewang pun dah siap

zaman kita kahwin dulu man ada pelamin camni..
persiapan bilik kahwin

persiapan hantaran
orang nak kahwin, dia lak lebih2 berinai

si kecik ni pun pandai nak berinai gak
So, Insya Allah, kalau ada sahabat2 yang melalui jalan ni ketika kenduri berlangsung, jangan segan2 singgah ye.

Thursday, 30 May 2013

Jemputan: Majlis Perkahwinan Tinie & As

Salam buat semua sahabat di alam maya,

Walaupun kita masih belum berkenal mesra di alam nyata tapi jalinan persahabatan melalui alam cyber bukanlah satu perkara yang luar biasa. Dengan itu saya ingin menjemput sahabat yang kebetulan ada bercuti ke Pantai Timur khususnya Pahang ni, tak pun yang kebetulan menggunakan jalan raya dari kelantan nak ke Johor bahru/Singapore, tak pun yang ODW nak ke Pulau tioman tu melalui Tg gemok, bolehlah singgah menjamu selera kenduri kawin di rumah Mak saya.
 Sambil singgah makan tu bolehlah kita berkenalan... :)

Majlis kendurinya pada 02 Jun 2013, agak2 boleh nampak tak plan rumah tu. nanti teropong lah ye guna apa2 yang patut.

Monday, 27 May 2013

Koleksi : Comel

Salam Ceria Sahabat Semua di Pagi Isnin..

Hehehe... biasa pagi Isnin tak da mood sebenarnya... Hari ni kat tempat kami students dah mula Sem 1 sessi 2013/2014. Tapi anak2 baru mula cuti sekolah, aduh, tak kena langsung..

Tapi bagi menghidupkan suasana ceria di pagi ni, saje nak kongsi.. ni ada cenderahati... dah lama sampai sebenarnya.. tapi baru berkesempatan nak kongsi.. hehehe.. orang lain dah basi pun cite ni...

kemas tulisan tangannya...
sweet aje kan...
Yg KL tu dah hantar ke Fridge kat rumah...
Ni ole2 dari sahabat kita OKje... rasanya yang singgah kat sini mesti kenal lah... Tq OKje...

Thursday, 16 May 2013

Sambutan Balik Kerja

Salam Sahabat Semua,

Hari semalam balik kerja, sampai kat rumah betul2 habis aje azan maghrib. Bila sudah park kereta, keluar2 tengok si Aisha dah macam alien. Habis badan dan muka dia bengkak2. Memandangkan dah maghrib hari, kat Rompin ni, tak da klinik swasta yang bukak, so angkutlah ke klinik kerajaan rompin.

Kat Rompin ni tak berapa gemar nak deal dengan klinik kerajaan sebab doktor dan pembantu perubatannya sokmo2 menghilang kalau on call. So kami sampai dalam kul 7.25 pm. Tapi doktor hanya tiba tepat jam 8.00 malam.



Cekeding giler anak Ummi ni.. sorry lah, tak sempat nak capai baju..
 Bila tengok je dia dalam keadaan menyedihkan semalam, terus je kepong dia masuk kereta then terus bawak kereta.. tak teringat dah nak ambil baju ke apa ke... hehehe... sorry aisha sayang ye.. kamu sexy sikit hari ni ye..


kena cucuk... alhamdulillah, dia tak nangis pun..

Kena tahan wad dulu, sebab Dr nak observe kesan ubat
 Masa duk boring menunggu tu, sempat gak snap papan tanda ni.. betul2 keboringan.. tengok nama tertulis, ingat doktor tu bebangsa India, tapi yang check si Aisha tadi macam melayu, so dalam hati, ingat doktor2 ni bertugas tu bertukar jadual sesama sendiri kot.
Tapi tadi bila belek kad si aisha.. tengok tu, eh memang nama Dr tu lah... so Dr yang checked Aisha tu bukan melayu lah ye... hehe.. tak terpikir lak nak snap gambar Dr tu..

Tapi yang pasti.......seme tulisan doktor sepesen.. agaknya tulisan PinkyCat pun cegini... hehehe....
Any way... thank you to Dr sebab walaupun lewat... layanannya sangat superb.. so soft cara bercakapnya... dan aisha pun tak takut bila Dr tu nak checked dia...

Wednesday, 15 May 2013

Wordless Wednesday #4: Pantai Aje Lah Tempat Kami

Salam Sahabat Semua,

Memandangkan hari ni hari kurang berkata2 ye, so just nak share xtvt yang kami boleh buat duduk di Rompin ni. Kalau mereka2 yang tinggal di tengah kota batu harus mencari ruang waktu yang sesuai untuk membawa anak2 bersantai di pantai, tapi kami, hehehe... any time boleh pergi... sekadar masak makanan di rumah then break fast kat pantai sambil bergolek dalam air.. jimat belanja poket....

Tapi kena tengok gak, kalau air pantainya bersih memang boleh mandi manda lah.. cuaca pun ok...













Sehingga jumpa lagi nanti...