Saturday, 26 January 2013

Kreatif tu penting... Terutama kalau nak cepat...

Salam di pagi Sabtu buat sahabat di blog,

Hari ni tak da xtvt best pun, pagi kemas rumah sikit, lepas tu pergi pasar, lepas tu bawak Mak pergi kenduri kahwin then sidai baju yang 1st trip, 2nd trip lum siap lagi, so mari kita recall cerita semalam.

Selain dari lupa nak ambik anak2 balik TKW, saya nak share kat sini, pencuci hikmat. Hehe

Semalam masa nak basuh kasut bebudak ni, sabun basuh rupanya dah habis, actually memang tahu dah habis, masa nak habis tu pun tau tapi terlupa nak inform En Suami, so takut dia marah tapi actuallynya bukan takut dia marah, tapi tak tahan dengar dia pot pet pot pet nanti. Oleh itu, dengan kreatifnya (betul ke istilah ni boleh di guna pakai kat case ni) saya pun gantikan sabun basuh dengan pencuci serba guna ni.

Zip, superzip, hehe, memang cepat aje bersih.

Tapi saya percaya most of surirumah sepenuh masa tak pun surirumah separuh masa di luar sana, semuanya kreatif dan hebat, contoh paling hampir, time memasaklah kan, kalau tak cukup bahan mesti boleh cover dengan bahan lain dan kalau tak silap, nak masak lain kalau tak cukup bahan boleh jadi masakan lain.


30 comments:

  1. hehe nasib ada pncuci sbagua tu.. cuci jugak kn. ya betul tu,kita wanita surirumah ni kadangkala mmg kreatif, lagi2 kalu bab2 memasak. pandai cover apa yug patut. akhirnya mjdi jgk masakan,lain rasa pun tkpe tp tetap tbaik dimata kluarga kan..>,<

    ReplyDelete
  2. kreatif2! hehe...nasib baik ade benda tu sbg back up....
    PC ingat nak guna utk cuci pinggan td...hikhik;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe PC, x pernah try lagi untuk cuci pinggan mangkuk, tapi kat gambar dia ada, nanti boleh try lah.

      Delete
  3. hehehe, bijak bijak... hujung minggu ni boleh la keluar shopping sabun basuh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iye lah Nur, dah beli pun semalam. Hehe

      Delete
  4. Jgn jadi kan zip tu sebagai minyak masak ok la yer. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aby, cam tau aje saya sokmo2 kehabisan minyak masak. Hahaha... Biasanya bila bahan yang di dapur tu abis, dengan pantasnya ke dapur Mak je terus. Hehe

      Delete
  5. teringat msa sek renda dulu.
    dah habis basuh kasut pastu polish kasut ngan cecair putih..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kiranya Sir ni rajinlah ye masa sekolah dulu2... :)

      Delete
  6. banyaknya kasut sekolah hehe..kalau sy dulu basuh sendiri.klau malas guna kapur papan hitam conteng kt kasut hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah baguslah KJ dulu,

      ni baru 3 org sekolah, memang ikut hati nak suruh diaorang basuh sendiri tapi bila dia orang basuh sendiri duduk kat bilik air tu berjam2 tapi kasutnya tak de lak bersih, buat penat Umminya membebel aje. hehe

      Delete
  7. jadi mak memang kena bijak menangani hidup..mana yang ada je didulu-dulukan..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye lah kan nordee, kalau golongan mak2 ni balik ke sekolah semula harus bijak menangani semua soalan periksa tu... :)

      Delete
  8. hahah..berkilat laa kasut itu yer

    ReplyDelete
  9. hehehe tahan dua minggu tak payah basuh. sebab disamping bersih dia kilatkan sekali. mesti lambat kotor ni. kreatif lah akak ni. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emmm, tak de makna nya Lynn, pakai sehari pun dah menampakkan kekotorannya tu. :)

      Delete
  10. Suri rumah ini, kita boleh panggil masuk Survival Series sebab banyak idea kreatif..hehehehhe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul betul En. Hanif, hehe... saya pun setuju. :)

      Delete
  11. hehhee.. kreatif..hikhik..
    ZIP pun boleh guna utk cuci kasut.. 1st time tgk ni..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah atie, nak cepat punya pasal, sekarang kan asik mendung dan hujan, takut nanti kasut tu tak kering.

      Delete
  12. Hehehe...mmg kretip...da namanya serbaguna kn...blasah je la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul Ena, sambar aje apa yang ada. :)

      Delete
  13. Sangat setuju...hehe...
    Mfm. Kalau okje pakai sabun Mandi je....pun bagus tau cepat hilang!

    ReplyDelete
    Replies
    1. OKje, sabun mandi memang bahan gantian utama sabun basuh tapi kalau yang buku lah saya guna pakai, kat rumah tu tinggal sabun mandi cecair aje, kalau yang cecair ni tak berapa nak bersih.

      hehe.. nampak sangat memang sokmo2 kehabisan sabun basuh kes lupa nak beli..

      Delete
  14. heheheh nasib baik sabun serbaguna.. kalau sabun cuci pinggan haruuu..... heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, kalau terdesak boleh try test tengok cuci ke tidak tu Nora.

      Delete