Friday, 8 February 2013

Friday Sharing #1: Sometime we forget

Salam Di hari Jumaat buat sahabat di alam maya,

Suasana pagi hari ini, hujan turun dengan renyai2, so sambil mengadap journal tu kenalah jugak cuci2 mata dan minda dengan berjalan2 ke blog kekawan kan, kalau tak mau join si kecik tu tidur.

Tapi saya nak share keratan akbar yang saya mula simpan di tahu 1998. Kalau sahabat ingat tentang isu azan yang pernah jadi kontroversi dulu, rasanya dalam tahun 2000 ++ (tak ingat exactly bila, then malas lah nak buat homework pasal ni... ).

Kita marah bila isu azan ini disuarakan oleh yang bukan muslim, tapi ramai dari kita ( ramai tak bermaksud semua ye, termasuk juga saya), yang lupa untuk melakukan sesuatu di kala azan berkumandang. Keratan akhbar ini adalah satu surat yang dikirim oleh seseorang tanpa nama tapi ada alamat emel aje " rod@allioncemerchant.com.my".
Mungkin tak berapa jelas kan. Meh saya taipkan semula.

Kelu ketika nazak
MENGAPA lidah kelu di saat kematian? Tetapi kenatian pasti menjelma. Hanya masa dan waktunya yang tidak kita kehtahui. Cuba kita amati. Mengapamkebanyakkan orang yang nazak, hampir ajal tidak dapat berkata apa-apa. Lidahnya kelu, keras dan hanya mimik mukanya yang menahan krsakitan 'sakratul maut'. Diriwayatkan sebuah hadis yang bermaksud: "Hendaklah kamu mendiamkan diri ketika azan, jika tidak Allah kan kelukan lodahnya ketika maut menghampirinya."

      Ini jelas menunjukkan, kita disarankan agar mendiamkan diri, jangan berkata apa-apa pun semasa azan berkumandang. Sebagai orang beragama Islam kita wajib menghormati azan. Banyak fadilatnya. Jika lagu kebangsaan kita diajar agar berdiri tegak dan diamkan diri. Mengapa ketika azan kita tidak boleh mendiamkan diri? Lantas sesiapa yang berkata-kata ketika azan, Allah akan kelukan lidahnya ketika nazak. Kita takut dengan kelunya lidah kita semasa ajal hampir tiba maka kita tidak dapat mengucap kalimah "Lailahaillallah..." yang mana sesiapa yang dapat mengucapkan kalimah ini ketika nyawanya akan dicabut Allah dengan iziNya menjanjikan syurga untuk mereka. Dari itu marilah kita sama-sama menghormati azan dan mohon kepada Allah supaya lidah ini tidak kelu semasa nyawa kita sedang dicabut. "Ya Allah! Anugerahkanlah kematian kami dengan kematian yang baik lagi mulia, lancarkanlah lidah kami mengucap kalimah "Lailahaillah...." semasa sakaratul maut menghampiri kami...."

Wasiat NABI MUHAMMAD saw kepada Saidina Ali r.a : Wahai Ali, bagi orang mukmin yang jujur ada 3 tanda-tandanya: merahsiakan ibadahnya, merahsiakan sedekahnya dan merahsiakan ujian yang menimpanya.

Sekadar berkongsi di ruangan ini untuk tatapan saya dan anak2 juga sahabat2 di mana- mana jua. 

44 comments:

  1. Bagus nya sharing ni..TQ..
    mohon share utk kebaikan kita bersama..:)
    Anak sy skrg klu azan dia yg ingatkan "jgn berckp lah Ibu".. Azan ni...Alhamdulillah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ambil sahaja Atie untuk kebaikan bersama, biasalah kita kan mudah terlalai, so saling mengingatkan tu perlu bila hidup bermasyarakat.

      Bagus ye Pa'e, dah ada sikap saling mengingatkan.

      Delete
  2. info yg bagus untuk renungan bersama....kdg2 tu kite dah tahu psl perkara tu tp kerap lupa...lebih bagus kalau ade teman yg selalu mengingatkan kite...tq mfm!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul PC, kadang2 memang dah tau, tapi terlalai. Ini pun sharing kebetulan tengok balik buku lama cari keratan pasal lain jumpa yang lain. Takut nanti hilang tu yang share kat n3 ni.

      Delete
  3. alhamdulillah.. perkongsian yg sgt bermanfaat.. kak sila terjah entri baru deqla... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iye lah Deqla, sgt berharap untuk dapat berkongsi suatu yg bermanfaat di hari jumaat ni, ni ikut style atie di Jari Pena Menari.

      Dah terjah blog Deqla... Arghhhh... Terkezut... Hehe... Tq Deqla... Tq...

      Delete
  4. kebanyakan orang NR tengok waktu azan tu la dia bercerita kemain lagi.. kalau meeting tertamanya, azan pun tak berhenti bercakap.. moga kita semua akan ambil iktibar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan kata orang lain NR, saya pun ada kala terlepas jugak. So takut jugak bila ada baca kes2 yang orangnya susah di saat kematiannya.

      Delete
  5. sebab tu bila time azan tak kiralah ngan buat apa pun,kena berhenti dulu..kena hormat pada azan :)

    ReplyDelete
  6. salam mFm ..
    hormati azan atas sbb makud nya ..
    bukan atas sbb alunan laungan azan tu ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ialah aby, sebab tu bila dengar azan kena jawab kan tapi saya tak tahu hukumnya, sunat atau wajib.

      Delete
  7. Replies
    1. menghormati azan sudah semestinya sebab ianya adalah untuk mengajak kita dan mengingatkan tentang solat.

      Delete
  8. Betul tu bukannya lama sangat pun azan tu...apa salahnya dengar dan sambut apa yang patut...tapi kadang tu Okje terlepas cakap jugak ...hish moga Allah bagi hidayah

    Tq MFM perkongsian ini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe, saya pu OK je biasa gak terlepas, tapi bila teringat tu, alamak..

      Delete
  9. terima kasih atas perkonsian dan ingatan ini. kita manusia mmg mudah lupa kan..terima kasih sekali lagi sebab mengingatkan saya :)
    Kisah Saya & Shaklee

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita sama2 saling mengingatkan, ingatan untuk sahabat2 adalah juga ingatan untuk diri sendiri.

      Delete
  10. Replies
    1. Betul Hanif, bagus kan penulis email tu, dan saya berkongsi apa yang telah dia kongsikan. Semoga kita semua mendapat manfaat dari tulisan beliau.

      Delete
  11. Semoga Allah permudahkan kita semua mengucapkan kalimah syahadah di penghujung hayat kita kelak ....

    Untuk itu pastikan kita menjadi mukmin dan mukminah sebagaimana yang sepatutnya ...

    Melaksanakan apa yang disuruh selaku seorang hamba Allah, dan meninggalkan apa yang ditegah ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih untuk ingatan koding di atas tu. Insya allah moga setiap dari kita ini sentiasa belajar, bukan saja untuk memajukan diri di dunia ini tetapi juga belajar untuk menambah ilmu bagi persediaan kita di sana. Insya Allah dengan mengingati mati kita akan sedar untuk menjadi yang lebih baik dari sebelumnya.

      Delete
  12. thanks sharing !memang betul pun ketika azan kita perlu mendiamkan diri dan berhenti membuat sebarang aktiviti ketika itu...sebab menghormati waktu azan berkumandang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Azie, moga perkongsian ini memberi manfaat buat kita semua. :)

      Delete
  13. perkongsian yang sangat2 baik. thanks sharing :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. credit to penulis email tu yang telah membuahkan perkongsian ini.

      Delete
  14. Insya Allah, sama sama kita saling ingat mengingati... kalau masa mengajar, kena terang betul2 kat student kenapa tetiba jer kita berhenti mengajar, moga mereka juga akan sentiasa menghormati azan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah Nur, setakat ini bila kat kelas, rata2 pelajar non-muslim turut memahami dan menghormati azan.

      Delete
  15. betul tu MF... selalu kalau ada azan kat tv... saya mmg suruh AF duduk n diam... kemudian saya ajarkan AF jawab bagi setiap baris azan tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Allah , saya biasa suruh anak2 diam aje masa azan tapi tak terfikir untuk ajar anak2 menjawab azan. Tq Nora for sharing this. Benda yang simple dan penting ni saya boleh lalai. Masya Allah.

      Delete
  16. thanks share kak.. takut plak saya baca.. dah la, dr smlm n hari ni, dh 3 berita kematian yg sy baca...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iye lah Ina, akak pun takut gak bila baca2 tentang kematian ini, sebab tahu bertapa sedikitnya bekalan yang nak dibawa kesana.

      Delete
  17. betul..hormat azan.. baring pun jangan.. kena bangun sebagai tanda hormat tu.. thanks utk perkongsian ni kak..

    p/s : kak, deqla lom pos hadiah lagi.. inshaaAllah sabtu ni eh..dah pos deqla bgtau.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ialah deqla, kena bagi perhatian bagi menghayati ayat2 azan itu.

      tak pe deqla, tak yah terburu2.. tapi dalam hati tak sabar sebenarnya nak tunggu tu... hehe

      Delete
  18. baru perasan.. deqla komen 2x entri ni.. hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deqla komen lah banyak mana pun, tak mendatangkan duka pun tapi mendatangkan kebahagian... :)

      Delete
  19. betul...sebagai peringatan bersama

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye mimi, kita kena saling mengingatkan.

      Delete
  20. Takutnya jd gitu...nauzubillah...moga kita sntiasa beringat...bila azan,kna diam n jawab azan tu...kmudian bersegera dlm menunaikn solat...hrp trgolong dlm golongan manusia yg sntiasa brsyukur n ingat kpd Nya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iye lah Izzah, sama2 kita berdoa untuk di permudahkan urusan dikala itu. Salam kenal, dah follow pun. :)

      Delete
  21. Ye...mmg wajib kite diam ketika azan...
    Tq atas perkongsian ini...

    ReplyDelete
  22. sbb tu saya selalu ingatkan anak supaya diam masa azan berkumandang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Fieda, memang senantiasa kena ingatkan tapi agak susah sebenarnya kan..

      Delete