Thursday, 7 February 2013

I cook U people just eat..

Salam sahabat alam maya,

Berjumpa kita hari ini, hari yang amat penat, di mana hari ini saya jadi suri rumah sepenuh masa. Ni baru separuh hari.

Terpaksa ambil cuti 2 hari, sebab kakak yang biasa handle ambil anak2 dari sekolah pagi then hantar ke sekolah petang kemudian hantar pula ke kelas tuisyen terpaksa berehat.

So xtvt suri rumah memang memenatkan, dari pagi ni kul 3 baru settle. Tapi tak settle sepenuhnya, ada 2 bakul baju belum berlipat, yang di ampai ada lebih kurang 3 bakul, sebab hujan berderet, hari ini baru matahari menampakkan diri sebab dia tahu banyak baju basah rindukan dia.

Bila dah kat rumah nak kena masaklah kan, memandangkan aku yang masak so nobody, nobody can complaint. Makan aje makanan masakan kasih sayang si Umi untuk anak2 sayang dan masakan penuh cinta dari si isteri untuk En Suami. Kalau tak nak sila makan jugak, pura2 sedap.

Bahan mentah yang senang untuk dimasak, boleh main campak2 aje... Gurau je ye.. Mana boleh campak makanan.

Ok jeng jeng jadi sup sayur, goreng ayam dan nasi. Cukup lah kan.



Adoi penatnya, ni rumah macam tongkang pecah, pagi tadi dah sapu dah kemas, tapi anak dara yang tinggal sorang tu tolong kemaskan balik, then ni tadi balik lak si Haziq tu, makin kemas lah rumah. Aaarrgggghhhhh.... Ni memang luahan perasaan ni. Hehehe, tapi biasalah mengomel ni kan, kalau tak de keluarga mana nak datangnya bahagia. So berkhidmat untuk keluarga tetap memberikan kebahagian yang tak boleh dinilai dengan harta benda.

23 comments:

  1. sup cendawan sedapnye.
    kalo dia pinggan bg kat sini pun boleh habis..hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau Sir datang ke Rompin ni, high light je, akak boleh masakkan, semua jenis cendawan akak letak dalam tu.

      Delete
  2. haha..bile mfm di dapur byk pulak menunya...jom makan. PC pun baru lepas masak kat dapur tu. tapi masak 1 menu je. hihi.

    *suke dgn ayat last mfm kat entry tu...
    (berkhidmat untuk keluarga tetap memberikan kebahagian yang tak boleh dinilai dengan harta benda) - like 1000kali:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, masak simple aje PC,

      Betul kan PC, teringat ada seorang Prof (he is Indian) dia cakap kekayaan yang dikumpul tidak dapat menandingi kebahagian yang di beri oleh sebuah keluarga.

      Delete
  3. hehehe..ni baru sesekali kan..
    kalu hari2 nth mcm mana la agaknye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iye lah Ena, penat tau jadi full time house wife ni, salute lah kat diaorang ni.

      Delete
  4. salam mFm ..
    klu anak2 masa kecil bukan tolong mengemas..
    tp tolong bagi semak ..
    he..he...
    ok la masakan tu ..
    pelan2 pandaila nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pelan2 la ni aby, dah 10 thn kawin tapi still merangkak bab masak memasak ni... Hehe

      Delete
  5. Selamat Bercuti Dari Bertugas Di Pejabat ...
    Selamat Kembali Bertugas Di Rumah Sendiri ...
    Semoga suami Puan, turut meringan-ringankan tulang membantu ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.. Punch out punch in yang tak de pengakhiran...

      Alhamdulillah, Bos rumah tugasnya lipat baju... :)

      Delete
  6. Replies
    1. Jimat sikit, masak sendiri kat rumah, sup cendawan kat kedai mahal dan seciput, so yg sulong tu selalunye bila order kedai habis kat dia sorang. Kalau masak ni boleh lah dia hadap berkali2.

      Delete
  7. huhuhu suri ruamh memang tak pernah habeh kan kerjanya?? hari2 bekerja huhuhu. tapi bila nampak makanan neh macam sedap jerk! huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iye betul Sue, mana ada habis kerja rumah ni.. Kalau Sue nak sup tu meh datang sini. Haha, datang jauh2 sekali tak tertelan dek tekak Sue..

      Delete
  8. Nampak sedap..
    bila Ummi yg masak resepi campak2 pun tetap sedap..hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Atie, nampak aje sedap... Hehe

      Tapi betul kata atie, kalau Umminye masak, tetap terima pujian dari anak2 biar pun En Suami sengih penuh makna.. Haha

      Delete
  9. MFM... kalau tambah sambal tumis ke sambal belacan ke mesti meletop kebomba...he..he...

    Yelah...kadang tu memang kadang tu kita membebel tak tentu hala...(tu tgh penat tu)...tapi jauh disudut hati ibu ni bukannya merungutkan MFM...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sudah semestinya belacan pilihan no 1.. hehe

      betul OKje, biasa lah kan OKje dah namanya Mak, mulut tak berbunyi tak sah.. hehe.. teringat gak dulu masa zaman sekolah time Mak membebel, ada komen kat Mak, "Mak ni asik membebel aje", so Mak balas, "tunggulah esok2 bila ko dah jadi mak". hehe.. so dah obvious kan.

      Delete
  10. wah... MF masak...!! nampak sedap pulak sup sayur tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe Nora, saya ni kena cakap "baru belajar memasak" tapi kalau PC bab2 memasak ni dah macam kacang kat dia so dia bolehlah guna "main masak2"... hehe.. kan PC..

      Delete
  11. Replies
    1. paling senang masak tapi kalau masak anak2 mesti makan duk ulang sampai abis sup sayur tu. :)

      Delete
  12. salam kenal...singgah sini, jenguk2 dan follow blog ni dengan blogger follower widget... thanks add saya dalam circle di Google + Followers... ^_^

    ReplyDelete