Friday, 1 February 2013

I love to walk & read & comment.. but..

Salam sahabat blog semua,

Dasyat juga tajuk saya ye hari ni... hehehe.. bukan apa, sepanjang saya yang masih suam-suam kuku ni beraktif di arena blog ini, saya sememangnya suka berjalan-jalan mencari kisah sahabat di alam maya ini untuk mengutip pengalaman mana yang tak elok untuk di jadikan sempadan manakala yang elok untuk di jadikan panduan.

Dari berjalan-jalan di blog ini saya dapat tips mudah dalam pelbagai perkara, berkongsi dari kisah suka hinggalah kisah duka. Dan seperti mana saya yang biasanya suka berborak ni suka juga juga mencelah dengan cara memberi komen, ialah kan saya berkongsi pendapat dan buah fikiran.

Tapi yang tidak enaknya adalah, apabila saya sudah baca, mestilah ada antara penulis blog yang minta untuk kita turut komen tentang bacan tadi tu, dan saya akan klik untuk komen. Ada antara blog yang akan keluar ini.

 So yang ni awal-awal dah keluar pernyatan untuk isi kod nenanti bila nak komen
 Tapi yang ni pula bila dah tulis cantik punya punya komen, sekali dia suruh verified pulak

Ala, tak best nya, tapi saya rasa mungkin penulis ni tak sedar kot, sebab ini pernah terjadi kat saya, tapi alhamdulillah saya telah di tegur oleh Cik Puan OKje kita, baru saya tahu.. rupa-rupanya benda ni boleh di remove kan..
Ni nak share dengan yang tak perasan tau, yang dah terror tu abaikan..
Step #1 : Klik DESIGN
Step #2 : Klik SETTING  Kat sini pilih POST and COMMENT
Kat gambar kat atas tu, ada pilihan untuk "SHOW VERIFICATION" : pilih Yes atau No..
 
So kalau nak memudah sahabat komen pilihlah No... hehehe..senang saya nak berborak sebenarnya...
 
Moga sahabat2 yang masih tak perasan tu maka perasan lah ye supaya boleh di ubah..

42 comments:

  1. Dulu pernah gak jadi kt blog aby. nasib baik ada 2 blog, di beritahu kt blog meow tu yg blog satu lg susah nk buat comment sbb ada VF. Trpksa tnya kt blogger la gak mcm mana buang vf tu. Tp skrang dh tau mcm mana nk buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Aby, saya pun kalau tak di tegur dek OKje memang tak tahu langsung. Then memang kena rajin lah bertanya kat orang dan baca2 penerangan yang ada. Hehe

      Delete
  2. haah, byk kali jumpa wv ni memang leceh..
    dan blog lebih bagus kalau guna pop up window comment box
    sebab kesian kat kawan2 yg ada problem tenet yg tak menentu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ialah Tihara, kalau masa line lembap tu adusss malasnya nak tinggal komen. :)

      Delete
  3. sy suke bce n tgl komen tp bile kuar word verification tuh yg wat terbantut nk komen

    ReplyDelete
  4. ececece... MF dah pandai dah buat tutorial... cayalah... heheheh bagus... bagus... saya pun tak suka kalau keluar word verification tu... saya akan terus tekan pangkah... SORRY.... huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, malu lak kat Nora, baru bertatih ni Nora.

      Delete
    2. alah nak malu apanya... kita sama2 belajar... saya pun tgh belajar banyak menda lagi... huhuhu

      Delete
  5. btl2...sy pun kurang suke bile kuar verufication tu..nak kena taip tu kena hendap btl2 huruf tu, dah la huruf verification tu payah nak baca...huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu, nombor tu kecik dan tak jelas.

      Delete
  6. kan? hilang feel sekejap... even dah berkali-kali refresh, tetap kena masuk dua tiga kali juga baru boleh publish

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ialah Nur, penat gak mengedap nombor tu dan huruf2 yang berhimpit tu.

      Delete
  7. Akakpun kurang suka juga bila ada wv ni.. Kadang2 kena buat 2 3 kali juga, maklumlah mata dah kurang terang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ialah Ibu, saya yang bermata empat pun still gak nampak nombor dan huruf tu agak kelabu. Adalah sampai 2, 3 kali gak kena isi.

      Delete
  8. arghhh..stressnye nk mskkan tulisan kecik tu.
    besanye blogger baru la.

    ReplyDelete
  9. Betul...inikah kesilapan biasa blogger baru..
    Basib baik Hainom Okjer..tegur..hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah Hanif, kalau OKje tak tegur memang tak tahu pun. :)

      Delete
  10. tq sbb slalu komen kt blog sy..sy pasan slalu myfreeminded komen..rajinnya hehe..tp sy baca komen2 tu cuma malas ja nk reply hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. X pe KJ, as long as tak yah verified saya Insya Allah akan tinggalkan komen kalau ada benda yang nak mengomel.. :)

      Delete
  11. betul tu kak..sy pun kdg2 malas nk komen kt blog yg ada word verification ni. leceh ckit lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah, tapi kadang tu isunya menarik. Kenalah jugak jengilkan biji mata ni.

      Delete
  12. He...he...berguna jugak ek teguran tu...

    Rasanya MFM, masa tu tah angin apa tah .....okje teka word byk kali pun tak boleh jugak...dah geram sangat okje tekan laju laju....hehe lepas tu terus tak boleh nk komen walapun betul teka.....

    Tak ingatlah blog sapa...
    Yelah bila tgh syok komen panjang panjang tp tak dpt nk komen...frustlah MFM..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq tq, teguran tu memang sangat2 berguna.

      Betullah, bila dah panjang lebar kita duk komen sekali kuar suruh verified, lemah jari jemari... Hehehe

      Delete
  13. Info yang bagus ...
    Hakikatnya bukan mudah rakan-rakan blogger nak memberikan komen ...
    Jadi permudahkanlah kerja-kerja mereka ...
    Agar tak terencat idea mereka tu ...

    ReplyDelete
  14. Salam ...
    Maaf kalau pandangan yg berikut ini menyinggung perasaan puan...
    Apa kata Puan kurangkan senarai blog yg dipaparkan dalam blog list, agar kelihatan sedikit kemas ...
    Caranya: First... Klik pada Layout .. then ... pada gadget blog list yg berkaitan ... klik edit ... pada box Configure Blog List ... di bhgn Show pilih bilangan Blog Yang Ingin dipaparkan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe, no prob, sebarang teguran akan diterima, dan semestinya kena study.

      Tq sebab sudi share ilmu.

      Delete
  15. word verification mmg tak best.hilangkan mood nak tinggalkan komen byk2 kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam persahabatan baru di alam maya, betul tu Nik Ros, somehow memang merencatkan mood untuk berkongsi pandangan.

      Delete
  16. betoi.. betoi.. setujujer... sebab akakpun dulu penah kena tegur.. tapi teguran yang berbaloi sebab sekarang ramai senang hati nak komen kat akaknye blog berbanding dari dulu..
    salam kenal...

    ReplyDelete
  17. akak tak buat entri yang baru ke? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe, Sir, dah abis kelas ke. Tak sempat Sir, tengah duk taip proposal ni, Supervisor dah kejar... :)

      Delete
  18. saya pun tak suka kalau kuar word untuk verification.. coz kadang2 word tu tak berapa nak nampak di mataku ini.. setting kasi buang kat bagus..

    ReplyDelete
  19. Menjengah sini kot kot ada entry baru...

    ReplyDelete
  20. a'a betoi tu.. kalau ada yg camni.. mmg susah sikit... bkn pe, kadg saya kejar masa (bz dgn anak2).. bkn leh on9 selalu.. so, bila dapt bw, nak lah komen kan.. bila camni.. tu yg jd lambat.. lbh2 lg kalau sekali masuk xbetoi lagi.. hahhaa

    ReplyDelete
  21. betul tu..mmg lambat kalau ada word verification ni..

    ReplyDelete