Monday, 4 February 2013

Oh My Daughters' Language

Salam Buat Sahabat Alam Maya,

Hari satu bagi minggu ini untuk bulan Februari 2013. Tadi duk cari artikel dalam beg khas simpan journal2 yang berlambak2 ni.. sikit punya besar beg kan..
ini beg melaka mari, beli 3 untuk RM50
Terjumpa lah nota ni.. hah dah siap gantung kat board pun.
Adoi cantiknya tulisan tangan anak perempuan saya yang darjah 3 tu. Kalau tak nampak mari saya tolong bacakan
"Umi tolong ngoreh(gorek)
warna kakak dan ngah
warna ngah dekat dalam laci biru nombor 3
Pengoreh (Pengorek) akak dalam bekas pensil
Terima kasih umi
--------------------------
umi tolong buat
air ribena
untuk kakak dan
ngah Pastu imu(rasanya umi ni tapi tersalah)
isi air batu
dalam tu botol
tu Pastu imu(ryang ni pun umi kot)
isi dalam
peti sejuk
----------------------
takut
umi tak
ingat
he...he..."

Tak tahu lah kenapa bahasa anak dara ni cantik sangat, nak kata speaking, duduk kat rumah tu bahasa utama dan bahasa tak utama pun tetap bahasa melayu. Tapi tak tahu lah di sebabkan diaorang ni bersekolah di sekolah cina tu yang bahasa jadi cam tu. 

Atau Umi dia guna bahasa melayu yang salah.. Periksa SPM dulu back in1991, Ya Allah susahnya Bahasa Malaysia, nama aje orang melayu kan, sokmo2 ambil mudah Bahasa sendiri, akhirnya bila tengok result terkedu sendiri.

52 comments:

  1. hihii comel pulak ayat anak akak tu..

    xpa, lama2 mesti teror punya :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak tunggu teror tu lah Ina, bila agaknya.. hehehe

      Delete
  2. Replies
    1. Rasanya merata-rata kat tempat pelancongan kat Malaysia kita ni ada dijual beg ni. Senang nak letak barang sebenarnya.

      Delete
  3. hahaha.. panjangnya nota.. dah mcm tulis surat cinta.. :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deqla, jangan yang itu.. masih kecil tu.. hehe

      Delete
  4. HEHEHE... BANYAK JUGA PESANNYA.....

    ReplyDelete
  5. ha..ha... ngoreh pun ngorehlah... janji 'imu' dia paham...hehe...
    betul tu sebagai orang melayu ni ( termasuk anak okje ) selalu anggap senang BM ni ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.. betul tu OKje...

      ialah OKje, bila dah tengok result baru lah terasa pedihnya akibat amik mudah... tu yang le ni duk membebel kat anak2 tu... hehe..

      Delete
    2. Budak budak Lum Rasa apa mfm walau kita bebel hari hari....

      Delete
  6. begitulah rupanya yerk..banyak pesanannnyer tu..
    siap takut ibu tak ingat lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe... memang diaorang dah paham pun umi dia seorang yang pelupa..:)

      Delete
  7. hehehehe cute jer ayat nota tue,,,
    budak2 salu cam tu kan, suker tulis2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hanna, may be sebab girls kot, sebab kawan cakap anak2 dia lelaki, tak de nak buat2 benda camni.. kot lah kan.. :)

      Delete
  8. banyaknya pesanan dia, siap tulis note takut ummi lupa...
    silap spelling atau vocab tu belakang kira... yg penting ummi kena ingat tu, no more excuse.... hehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye lah nur, rasanya main objective tu umi kena ingat.. hehe

      Delete
  9. kemain panjang nota dia tulis... pelupa sangat ke uminya... hehehe tak pe... ayat boleh perbetulkan nanti... gorek tu kira asah la ye? Asah pensel...? hahaha blur jap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, Nora, anak2 memang dah faham umi dia ni pelupa. Biasa anak sulong tu yang rajin ingatkan tentang apa2 yang patut di buat atau apa2 yang patut di baa untuk kemana2.

      Ha'ah, asah pensil. Hehe

      Delete
    2. Hihihi Bagus la ada tukang ingatkan... Mujur ada anak dara sorang tu... hihihi

      Delete
    3. Menampakkan sangat dia ikut sifat abah dia... kontra tul dengan Ummi dia.

      Delete
  10. hehehe... cute je budak2 ni kan Kak..siap pesan2 lagi..tulis nota..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa mula2 dulu memang teruja sangat, tak sangka gak budak2 ni camni. :)

      Delete
  11. hihihi...takpe2 blh improve lagi penguasaan bahasa kita!

    *p/s:MFM, beg kat atas tu same la dgn PC punye...cuma PC punye kaler merah...hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iye lah PC, baru darjah 3 dan 2 tu. Masa saya baya diaorang ni, tak de pernah pun buat benda2 camni.

      Iye lah PC, beli beg tu lepas tengok kawan pakai nampak cam sweet aje. Bezanya dia beli kat ganu kita... Hehe, saya beli kat melaka.

      Delete
  12. imu imu..ni mesti byk tgk kartun english nie hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua kartun diaorang ni layan KJ :)

      Delete
  13. hehe..sweet ek bg note kat umi..xpe, next time ngah improve lagi bahasa Melayu (bahasa kita)..


    salam kenal sis..follow sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sweet kan... Hehe... Saya pun dah follow awak tau, cuma lum update blog list lagi

      Delete
  14. hi...so sweet nyer , siap bagi note tuuuu...memang classic..kim salam kat dia kak..omey angat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Classic ye Azie... Hehe... Suka gak dengar lagu klasik, rasa cam harmoni sangat bila dengar lagu klasik. :)

      Diaorang memang baca blog ni dan blog2 yg akak follow. So diaorang dah sengih2 pun baca komen2 kat sini.

      Delete
  15. hehe bestnya siap dapat nota dari ank lagi... manis je.pandainya dia. suka nya kalau ank2 saly pun macam ni nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah Saly, tunggu diaorang besar sikit lagi. Nanti merasalah pengalaman ni. :)

      Delete
  16. pandainya dia.. :)
    teringat masa kecik2 dulu tulis nota letak bawah tudung saji.
    umi masak best2 tau.sayang umi :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau Lynn pun dah siap tulis nota kat Umi dari kecil dulu, no wonder boleh jadi penulis blog yang berbakat dalam bidang penulisan ni. So saya harap my kids boleh jadi cam Cik Lynn kita jugak.

      Delete
  17. Replies
    1. Tulisan tak comel dan ejaan yang salah dgn bahasa tunggang langgang bukan lah alasan untuk tidak menyampaikan apa yang dihajati. :)

      Delete
  18. hahaha...senyum je sy baca pesanan si comel tu.heheeh

    ReplyDelete
  19. ok la tu. umi faham. nnt boleh baiki lagi.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak tak nak memang kena paham kan jugak. :)

      Delete
  20. alahai sweetnye...xpe kak jnji die belajar nk tulis..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul jugak Mimi, sekurang2 nya kalau dia ada masalah, boleh dia praktis tulis surat kalau tak nak cakap.

      Delete
  21. olo..comey jer..pandai jugak dia tggal pesanan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tunggu anak Fieda besar sikit nanti pun mesti macam2 dia pesan. :)

      Delete
  22. hai...anak sekarang....memang maju kedepan...pandai siap boleh oder nak itu ini ye.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul Yan, budak2 zaman sekarang memang agak advance lah dia orang ni.

      Delete
  23. Itu adalah Bahasa Melayu tidak rasmi Tahap 1 ...
    Kebolehan berbahasa berkembang dengan pertambahan pembacaan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. iyelah, nak kena belikan banyak lagi buku untuk pembacaan dia.

      Delete
  24. Wah!! siap ada reminder...
    Budak2 sekarang ini otak dia memang pick up betul..
    Zaman aku dulu umur macam ini tengah nangis lagi ini..hehehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multimedia sekeliling Hanif, zaman kita dulu mana ada cerita2 buatan Malaysia yang moden2, yang kita tengok dedulu Ultraman, cerita bola tampar tu yang boleh berpusing2 tu.. hehe lupa dah cite apa.

      Tapi memang berbeza dengan kita dedulu, memang masa zaman kita dulu tak de advance camni..

      Delete