Wednesday, 20 March 2013

Eat the Road

Salam sahabat semua...

ni selekoh tak tajam
Few days ago, ada kereta yang potong kat double line kat selekoh tu). Then tadi pagi masa dalam perjalanan ke tempat kerja ni tetiba ni sampai kat satu selekoh ada satu kereta tu makan jalan, muka dia selamba badak je.. agaknya kalau badak buat salah boleh ke dia buat muka seposen camtu jer..  bengang jugak lah, iye lah bila dah makan jalan orang ni, potong kat double line,  macam2 boleh jadi, nauzubillah..

Kalau ikut sebenar perkiraan tak rasmi perjalanan saya dari rumah ke tempat kerja ni ada dalam 50 selekoh yang tajam dan tak tajam.. (tak tahu nak guna istilah apa).. So bila nak sampai ke selekoh tu kan dah terlukis diatas jalan tu garisan double line..

actually ambil gambar masa memandu pun bahaya. :)
So maksud double line adalah tak boleh memotong dan harus berhati2 lah, kalau laju tu perlahanlah sikit supaya tak masuk jalan orang kan, bukan kita aje guna jalan tu (kecuali di jalan lurus kan, itu pun potong double line kat jalan straight depan JPJ harus kena tahan kan.. hehe). Inikan pulak double di kawasan selekoh kan, kita tak nampak ada atau tak kereta dari depan tu, haruslah berhati2. Peranan double line tu memang tersangat penting sebagai langkah berjaga-jaga. Tak kiralah nak pecut sampai pecah meter tu, tak kisah, tapi bukan lah di double line selekoh tu.

tak banyak kan kereta.. aman damai aje jalan
Memandangkan saya berulang alik pergi dan balik ikut jalan ini, saya akui jalannya memang tersangat boring, tu yang sampai duk terpikir tajuk di atas, (kalau Sir baca ni agak2 dia marah tak.. hehe).. oleh sebab itu rata2 yang menggunakan jalan ini, agak lajulah pemanduan mereka, tapi janganlah sampai kat double line selekoh ataupun di jambatan pun nak potong.. agak2 lah sikit kan.

Saya pun akui, saya ni bukan seorang yang sangat penyabar bila di jalan raya tu, tapi harus di tempat2 yang patut sahaja kalau nak memecut tu.

Emmm... kita kan berkongsi guna jalan raya ni, so ingatlah orang yang kita sayang dan ingat jugak, mereka diatas jalan raya yang sama tu juga ada orang yang tersayang. Together we behave on the same road.

36 comments:

  1. Salam MFM ..
    Bila tengok jalan yg begitu lengang gitu orang ingat boleh buat sesuka hati mereka..double line tak kesahlah, langgar jgk..janji laju mreka pikir..anyway bila ade kesedaran bagus jgk..kurang2 kita dpt mengelakkan perkara yg tidak diingini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Ummu, walaupun jalan lenggang tapi struktur jalan tak berapa elok, banyak lubang tapi since dah nak mengundi ni kan, dah banyak gak jalan berlubang yang di tampal. Tapi kesedaran tu harus senantiasa ada sebab nanti kan dah terbiasa, so dimana2 pun akan praktiskannya. :)

      Delete
  2. Bestnya kalau gi keje jalan lengang gitu....
    Betullah mfm...seriau kalau tengok org bawak keta eat the road gitu...kalau sendiri buat tak perasan, lantaklah orang nak seriau pun hehe....

    Kira adventure jugak ek jalan awak ulang alik gi keje tu....kalau malam seram jugak tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang suka aman cam tu, tapi kadang bosan gak, tapi kadang takut gak. Pernah ada kereta kena rompak, orang jahat tu tahan buat cam ada accident.
      Ni mesti OKje biasa eat the road.. hahaha..

      Malam jangan cakaplah, kalau waktu nak masuk maghrib pun dah sunyi sepi, dulu masa sambung belajar kat UM biasa lalu sini malam hari dalam kul 11. Memang dalam sejarah pernah tak de kereta lain sebijik pun, kereta kita aje..

      Delete
    2. beranilah pulak yek MFM ni...suami punya pasal ek...hehe

      Delete
    3. Hehehe... Ish OKje ni.. Sebab masa ni Haziq sakit, tu yang tak sanggup nak bermalam kat KL.

      Delete
  3. lupa lak nak tulis.... macam free je sehari ni, siap reply dan komen bagai haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... kan semalam dah berjaya prensented defense proposal, so hari ni relax sikit tapi still gak belek2 komen dari Panel Examiners. :)

      Delete
  4. nauzubilahi min zalik,keadaan yg paling merisukan pada sy adalah sewaktu di jalan raya,mcm2 terbayang di kepala,lebih2 lagi kalau jumpa pemandu yang tidak berhemah,rasa nak hunus keris je tunjuk kat dia.tapi kalau dia mai lawan,sy pecut la..hahahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu BHM. Tapi bila guna pakai keris tu dasat tu.. hehehe...

      Delete
  5. memang tak boleh potong di double line.. tapi selalu tengok orang buat dekjer cam kita yang tak memotongni cam bodohjer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. X pe kak, biar dianggap bodoh dari kita membodohkan diri. :)

      Delete
  6. biasalah manusia ni suka langgar peraturan yang dibuat...kalu tak jadi apa2 takpelah, tapi malang tu tak berbau kan.taknak bila dah kena, baru nak nyesal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu TJ, salah satu sebab diantara penyebab kemalangan adalah disebabkan kecuaian sendiri.

      Psst: TJ nak mintak tolong bagi link blog. Cam miss aje kat blog list tu.

      Delete
    2. Hehehe, nak menyampuk.... TJ pun dah mula bertenggek kat sini yea?
      Ni blog link TJ: http://sweetamieda.blogspot.com

      Delete
    3. hehe.. Tq Nur.. no hal lah.. sampuk aje dimana2 yang rasa nak menyinggah dan bertegur sapa..

      Delete
  7. seronok perjalanan mFm ketempat kerja ..
    jalan tk sibuk ..
    kt lembah kelang ni ..
    alahai>>> driving bumper to bumper ..
    tensen hari2
    oh ya ..
    mcm pemandu F1 tu ..
    mereka perlu tau berapa banyak sekoloh disetiap litar ..
    he..he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe, itu lah aby, tadi baru tengok ada sahabat yang post gmbr dia stuck dalam perjalanan ke tempat kerja di dalam deretan kereta.
      Itu yang bersyukur sangat2 bila balik duk kat hutan rimba ni.
      Aby naik motor kan ke tmpt kerja, lagi cepat.

      Aby itu untuk tip jadi pemandu F1 yang terbaik ke. :)

      Delete
  8. singgah pagi...MFM, as salam...saya kalau bawa kereta jalan lenggang macam tu suka sangat lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada suka dan ada takutnya jugak kak. :)

      Delete
  9. isk! kalau dah double line pun nak memotong apa kes kan? klu sy pun bengang! hehe.. tapi selalu hubby lah yg kena sbb sy tak pandai drive...banyak kan sabar di jalan raya ye..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun sebab keje jauh tu yang nak tak nak kena gak paksa diri beranikan bawak keta tu. lesen "P" pun lum abis lagi. Hehe

      Delete
  10. sekrg ni ramai je pemandu kuajaq.. suka2 hati nk makan jalan orang!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agaknya dengan alasan "Aku bayar road tax, so jalan ni aku yang punya, ha ha ha". :)

      Delete
  11. yg tak boleh buat tu la yg selalu org buat kan.huhu
    kena byk sabar la kalau kat jln raya ni.lagi2 kalau lalu tempat yg selalu jem

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Nik.. lagi dilarang lagi nak lawan.. hehe

      Kalau tempat jem tak tahu lah cmnr kan, saya sekali sekala ke bandar dan terperangkap dalamnya pun ada rasa bengang tahap gaban.. :)

      Delete
  12. samelah kite...PC pun mmg kurang penyabar gak bile drive...selalu je rs nak marah bile pemandu lain buat salah..tp marah sorg2 je lah dlm keta tu...tp bile teruk sgt bunyikan hon lah...biar org tu perasan die buat silap..tp kan,PC rs PC pun ade gak buat silap ms memandu...hihi;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak pernah bunyikan hon PC biarpun teringin sebenarnya.. sebab hon kereta tu rosak.. :)

      Delete
    2. agak2nya klu hon tu ok..mesti MFM hon sepanjang jalan...hehehe...tp bab2 Hon ni sesetngah pemandu sensitip..tambah2 klu kena kt pembuli jalan..so kena hati2 selalu..

      Delete
    3. Hehehe, n0e cam tau2 aje...

      Delete
  13. Oleh kerana sering melalui jalan berliku-liku...
    Pastinya pemanduan Pn. Maimun semakin cekap ...
    Pastinya tidak lagi 'eat the road' ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, setakat ni memang sangat berhati2 kat selekoh dan amat takut termakan jalan kat area cegini sebab takut berselisih dengan lori.

      Delete
  14. uuuiii... seriaunya jalan tu... takutnya... sentiasa hati2 ya MF... semoga selamat perjalanan pergi dan balik hari2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanx Nora, Insya Allah akan senantiasa ingat pesan tu. Ada baca kisah kawan Nora tu, sedih al fatihah buat beliau moga ditempatkan bersama mereka yang beriman.

      Delete
  15. alangkah bahagia nya kalau hari2 g keje..guna jalan mcm ni...aman walaupun berliku2..kurang sikit stress..tp klu malam2 lalu jalan macam ni .. "Jangan Pandang Belakang"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang2 bahagia, tapi kadang2 takut gak.. Hehehe.. Dan pesanan akhir tu definitely senantiasa dalam ingatan... Takut n0e.... Hehehe

      Delete