Friday, 22 March 2013

Kids + dessert + chocolate

Salam Sahabat Semua,

Dengan gigihnya di tengah malam ni sedang menyediakan dadih perisa chocolate dan di tabur chocolate rice diatasnya. Rasanya anak2 memang suka yang manis dan chocolate adalah antara yang menjadi kegemaran mereka.

Actually hari esok hari inilah, jumaat, guru kelas hendak mengadakan jamuan buat 2 kawan sekelas kakak yang akan berpindah. So Ummi yang "terror" masak tak tahu nak masak apa. Dan satu2nya yang Ummi dia confident buat adalah dadih. Hehe. Kebetulan kat rumah memang ada dadih perisa chocolate, so Ummi buat2 jadi kreatif, letak chocolate rice bagi ia menarik.
Sebenarnya kakak tak suka dadih perisa chocolate tapi itu aje pilihan yang ada.
My PA dengan gigihnya membantu.....

Selepas settle dia semangat nak susun dalam peti ais. Emmm kami dapat dalam 54 bekas kecik tu, kalau orang suka biznezzz memang banyak untung U... 
Modal RM12 tapi jual 50sen sebekas, dapat total (kalau laku ye) = RM27
Untung dalam tangan RM15. 
Tapi dalam Islam tak leh untung melebihi modal kan... :) 
Tapi tak sure betul ke tak ye.

44 comments:

  1. Replies
    1. Boleh no prob Farah tapi rasanya kalau Farah buat mesti lagi sedap dari akak ni.. hehe

      Delete
  2. sedapnya dadih.... anak2 saya pun mmg suka sgt makan dadih ni.. senang dan mudah nak buat :)
    Pernah juga dengar pasal untung xleh lebih modal tu... apa lagi, boleh buat biz tu... hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah Nur, saya pun gemar makan dadih ni, anak2 suka jugak tapi diaorang ni memilih perisa..
      So betul lah kot untung tak leh lebih dari modal...
      Nak berbiznezzz... hahaha... tak cukup rajin.. tapi kalau bab berangan dapat untung tu memang rajin sangat... :)

      Delete
  3. Homemade dadih mmg lebih jimat lagi drp yg beli kan...cuma kena tunggu angin rajinnhya sahaja..hehehe..mesti dadih kakak tuh paling cepat laku tuh....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau Ummu bercakap pasal angin rajin rasanya Ummu tu jauh berbeza dengan saya ni, hehe.. tetiap kali jejalan ke rumah Ummu nampak ada sokmo hasil air tangan tu...
      Hehehe.. bagi free confirm laku.. :)

      Delete
  4. Sebelum komen lain.... Cantik peti ais tu..lapang dan bersih je gamaknya.... Jangan terkejut tgk mak punya fridge...subhanallah ..hehe nak mengelap tak tau bila....
    Kalau dadih ni Okje suka mangga ...makan sendirilah letak mix fruits tu...pergh!! terangkat2 punggung bila pekena! haha
    tapi kalau ada orang tu nak bagi coklat jelly tu free... makan aje...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha... obvious sekali tuan empunya peti ais tu rajin masak.. sebab tu lapang dan bersih.. ish malu pulak bila ada orang notice tang tu...

      Ha'ah kan, boleh letak mix fruits tu.. Oh Tq OKje untuk idea itu, boleh try buat untuk occassion diaorang yang akan datang... hehehe...

      Nanti saya pos OKje.. bagi address kat maimun@uniten.edu.my
      :)

      Delete
  5. dadih memmang senangkan lagipun anak2 suka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang senang kak.. saya beli bahan dah siap, tang rebus air je then isi semua2 bahannya... kalau yang guna agar2 dgn coffeemate tu saya tak reti, tapi pernah makan yang kawan buat, sedapnya...

      Delete
  6. rajin anak membantu akak...pos sini 10 kak.. hahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh Deqla, akak pos tapi yg tak masak lah.. Hehe

      Delete
  7. Replies
    1. Budak2 Fieda, apa yang tak menyeronokkan diaorang tu? Hehe

      Delete
  8. wah... nampak sedap tu... nak2 ditabur chocolate rice tu... em... sedapnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chocolate rice tu buat nmpk sedap kan. Hehe

      Delete
  9. Sedap nya dadih coklat..anak sy pun suka ni.. tapi jarang bagi makan takut manis..hehe..
    rajin anak dara tu tolong..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila buat sendiri boleh kurangkan jumlah gula so taklah manis sangat atie.

      Anak dara tu rajin sokmo, rajin tolong buat semak. Hehe

      Delete
  10. comel pula bila letak dalam bekas kecik molek tuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Izan, ada bekas kecil camtu yang bercorak tapi tak de kat kedai masa hari tu.

      Delete
  11. senang kan buat dadih ni...lg pun sedap..noe x pernah buat perisa coklat..biasa buat..perisa strawberry, jagung ngan mangga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang dah siap segera tu kira senanglah n0e.. Hehe, kalau nak buat yang guna agar2 dan lain2 bahan asli tu kita tak reti...

      Delete
  12. bestnya ada anak dara ...boleh bantu mamanya hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama je TJ, anak2 semuanya ada telatah masing2 dan semestinya akan mengusik hati kita ni... Hehe

      Delete
  13. Jadilah tu sis dadih pun sedap jugak ape.. hehe. lagi2 bebudak memang suka coklat2 nie. Wah PA rajin ea tolong. hehe.. sesambil tolong boleh masuk mulut :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah kan Aida, masa buat tu dgn harapan budak2 kelas Nissa suka dan alhamdulillah, abis budak2 kelasnya makan.

      Oh PA tu memang lah, main yang lebih sambil ngap...

      Delete
  14. Radanya dadih tu menjadi sebab anak dara kat gambau tu yang adun terer..kikikik.
    Tapi mama dapat nama..issskkk..isskkkk

    ReplyDelete
  15. Gigih betul Ummi buat dadih yer...duk sibuk dgn journal2 pun sempat lagi buat dadih...rajin betul:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah PC, tanggungjawab kat family tetap top priority. Berjaya pun kalau tak dengan keluarga tak de maknanya kan. :)

      Delete
    2. SETUJU 100%!!! family first kan:)

      Delete
    3. suka tul kat Doktor ni.. hehehe

      Delete
  16. nik suka dadih. sedapnya.rajin tol buat.hehe
    ada anak dara yg rajin tolong lak tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best kan Nik. Hehe.. Rajin tak rajin dah memang kena gak paksa diri buat.

      Rajin ada makna Nik.

      Delete
  17. topik menarik tentang tu, keuntungan dalam ekonomi Islam..
    tengok dadih coklat dan blog ni pun color coklat rasa sejuk je hati..tak tau lah kenapa.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak buatlah n3 pasal tu, mesti ramai yg suka nak tahu. Ha'ah kn, padan tul dadih dengan warna term blog ni. Hehe

      Delete
  18. Boleh juga kalau nak berjual ...
    Kalau tak ada masa untuk jual sendiri ..
    Boleh letak di kantin, cafe dan sebagainya mitak tolong mereka jualkan ...
    Untung boleh kongsi ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok jugak tu tapi nak kena tunggu mood rajin tu yang susahnya... Hehe

      Delete
  19. waaa..sdapnya..br smlm mkn dadih..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, meh lah datang rompin kalau nak lagi Zaniff. :)

      Delete
  20. rajinnya....bedudak tu menolong ye.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rajin Yan, rajin ada makna.. Hehe, dia nak chocolate rice tu.

      Delete
  21. heh...hek.... sejak peninggalan Okje ...satu entri aje? lekeleh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... Itulah, bila tak nengok OKje tak de mood lah nak karang n3... Ni dah nengok OKje nanti berjujut lah ideanya... :)

      Kampung ok tak.. Seronok arrr cuti sekolah... Tak yah jadi driver antar budak ke sekolah.. Kira boleh rehat lah yek...

      Delete