Monday, 11 March 2013

Monday Blues..

Salam buat semua sahabat ..

dah few days tak buat publish n3, ada n3 dalam draft tapi malas tul nak update, kebanyakkannya just upload gambar tapi belum tulis apa2.

So hari ini hari Isnin, dimana hari pertama dalam setiap minggu setelah bercuti hujung minggu, so mood nak bekerja tu agak kurang lah sikit, apalagi mood anak2 nak bersekolah. Si kakak tetiba malam tadi demam, so pagi ni dia masih sakit kepala then tak pergi lah sekolah. Puas lah memujuk si Haziq dan Ainurin bangun untuk ke sekolah.

Ohh syahdunya dengar rengekan dia, tapi tak leh layan...
Dalam kelam kabut mengejar waktu supaya budak2 ni sampai ke sekolah sebelum loceng berbunyi (pernah terserempak dengan parent yang terpaksa pusing balik sebab anak tak nak turun dari kereta, sebab bila time loceng berbunyi, guru besar dah siap tunggu kat depan pagar sekolah dan pelajar lewat akan menerima hadiah... zzzzz... rotan).

Punya nak cepat tak sempat pakaikan kasut Haziq, so dia pakai selipar dan saya dah masukkan setokin dia ke dalam beg (peristiwa normal, nanti kat sekolah baru pakaikan dia setokin dan kasut). Tapi tadi, bila sampai sekolah, tara..... setokin aje ada, kasut terlupa nak capai.
terlupa nak snap gambar dia tadi, so ni paparkan gambar Haziq balik sekolah, memandangkan dia pakai sendiri kasut tu, so obviously, dia tak tahu mana satu untuk sebelah kiri, mana satu untuk sebelah kanan, pakai taram aje. Oh my Adam Naufal....
Peristiwa lupa pakai kasut ni bukan incident pertama, few weeks ago si Kakak, bila nak kuar kereta dia baru perasan dia pakai selipar aje. Dah kena pusing balik ambik kasut sekolah dia.

So bila sampai di kelas Haziq tadi, ramai tul menyapa dia.. "Adam", "Adam".. semua rakan dia kenal dia dan TAHU nama dia (macam semalam jumpa kekawan dia kat pasar), tapi yang masalahnya, bila tanya si Adam ni, sapa nama kawan kawan dia, jawap dia "Awan" (maksudnya Kawan). Adus lah.. dia TAK TAHU nama kekawan dia. Alternativenya Ummi kena kenal kawan2 dia dan kena ingatkan dia nama kekawan dia.
d girl yg almost everyday tolong Haziq turunkan kerusi dari atas meja. Her name is Eva.
Seronoknya tengok budak2 ni.

Kawan2 sekelas Haziq. Tq to Cikgu Kelas sebab sediakan ni.  

 Moga anak2 disekolah dapat menimba ilmu menjadi anak2 yang berilmu.



38 comments:

  1. Hahaha..kesian haziq silap pakai kasut lagi yer...nak cepat kot tuh..naper cikgu besar tunggu ngan rotan yer..tak sepatutnya..budak2 yg terlambat makin takut jdnyakan nak ke sekolah...kdg bkan sengaja pun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya Haziq tu silap pakai bukan sebab dia nak cepat tapi lebih kepada tak reti kot. hehehe, sokmo2 pun.

      Emmm yang Cikgu besar tunggu dengan rotan tu sememangnya amalan di sekolah ni Ummu. Tak siap kerja sekolah memang hukumannya rotan, apart of it, saya suka gak, sebab anak2 alhamdulillah, sanggup bersengkang mata siapkan kerja sekolah, tapi kekadang rasa cam tak patut gak. ada pro & con. Sebab tu bila tetiap pagi dalam kereta anak2 memang alert pasal jam ni, siap kira tu berapa minit lagi loceng nak bunyi.

      Hehe. Tapi biasanya kelewatan berpunca dari Ummi dia, kesian gak kat anak2.

      Delete
  2. Adam Haiqal? tapi panggil Haziq ke MFM?
    Itu baru gambar Haziq yang merengak tak mo gi sekolah ...gambar mama dia tak mo gi keje ada? haha
    Dulu masa Okje keje...dengan maid pulak baru berhenti keje...memang terkejar2...dengan nak mengejutkan budak ke taska walaupun sorang... berpeluh le pagi2 tu.... rasa tak fresh betul2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe... Nama dia sebenarnya Adam Naufal Zunnurain B. Ahmad Nasuha, nama Ummi dia Maimun. hehehe.. nama mak cinonet aje, panggil Haziq sebab dia ni kuat tul nangis dan lemah semangat, tapi bila dah tukar nama pun nangis gak. Gambar Ummi dia tak nak g kerja tak leh papar, burok bebenor rupanya. hahaha
      Betul lah Okje, kita dah mandi2 dah bersiap molek2, nak kena dukung dia bawak masuk dalam bilik air mandikan dia. Dah berpeluh, kalau tak disebabkan kejar masa memang rasa nak mandi semula.

      Delete
    2. ohhh gitu rupanya...idaklah mengapa...banyak nama pun best gak hehe

      Delete
  3. kalau saya tak setuju pakai rotanni.... cam zaman dulu2 jer.. tapi entahler mungkin ada pro dan con yerk...
    tuler selalu lambatni sebab kita gakkan. kalau kita lebih awal tak jadiler gitukan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teringat ada kawan cakap dulu, dia dah serik pegang rotan (pengalaman dia merotan anak dia), pernah sampai berbirat anak dia dikerjakan. Dari pengalaman dan nasihat dia tu yang saya memang tak amalkan guna rotan, tapi guna mulut pot pet pot pet. Kita gak yang stress bila dia diaorang tak nak dengar. hehe

      Delete
  4. Replies
    1. Nangis pun boleh dikategorikan comel ke NR. ke Sebab dia pakai kasut terbalik.. hehehe

      Delete
  5. Pnjang juga nama adam tu yer. Ni mesti hasil gabungan mak ayah adam tu bg nama. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gabungan dari ramai pencadang... hehe.. Saya nak letak Adam aje sebenarnya, sebab masa mengandungkan dia sering terjumpa bahan bacaan berkisarkan Nabi Adam. :)

      Delete
  6. hehehhe comel je dia...

    pgi2 mmg agak kelam kabut skit kan dengan karenah anak2

    ReplyDelete
  7. ihihihi....senyum2 tgk haziq pakai kasut terbalik tu..lama2 nti ok kot boleh beza antara kanan kiri...
    sy ni baru sorang, dah start pening2 juga..haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... itu lah, dia cam tak amik kisah pun, bila kita tanya napae pakai kasut terbalik dia buat tak tahu aje.
      Walau sorang, 2 orang, 3 orang, semua serupa aje Atie. hehehe, itulah dugaan ada anak kan. :)

      Delete
  8. alahai siannye dia nangis...xmo gi skola ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pergi sekolah sebenarnya tak de masalah Mimi, bangun tu masalahnya. hehe

      Delete
  9. hehe...blh pulak salah pakai kasut yea. selasa pulak dia pakai gitu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ahkan, kalau kita pakai terbalik rasa tak sedap je nak melangkah.

      Delete
  10. saya dulu kalo tak nak bangun dari tidur kena siram dengan air..hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe.. kiteorang masa kecik2 dulu pun kena gak..

      Delete
  11. MF... kalau macam tu apa kata... kasut sekolah tak payah keluarkan dari kereta... letak la kat boot belakang... so kalau sarung selipar pun tak payah patah blk amik.. huhuhuhu byk keje tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Nora, dah letak dah kasut spare dalam boot belakang. Kesian gak kat bebudak ni sebab Umminya ni pelupa sangat2.. :)

      Delete
  12. hehehe, sempat lagi berdrama air mata di pagi hari... sama kes juga dgn saya hari ni.... Irfan macam tak berapa sihat, so ingatkan nak off kan dia... tapi si Aisyah pula nak join si abang pula x nak ke sekolah... huhuhu, haru biru jadinya... entah mcm mana, last2 dua-dua nak pergi sekolah pulak.... cepat2 hantar mereka ke sekolah, nasib baik tak lambat... fuh (sambil kesat peluh kat dahi)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe... masa dalam situasi tu ada rasa panas gak biasanya saya ni, tapi bila dah berlalu dan recall balik rasa benda cam kelakar dan ianya adalah sebahagian dari kehidupan kita ini :)

      Delete
  13. pagi-pagi, ibu ibu semua memang la kelam kabut..gerak anak yang senang sangat nk bangun tidur dan suka sangat nak pergi mandi dan laju sangat nak pakai baju sekolah semua...menangis pagi2 buta..sambung tidur dalam bilik air...adehh..sabar la para ibu sekalian :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul n0e, ujian kecik buat kita sebagai ibu. :)

      Delete
  14. sabo je la dgn kerenah anak2.. tp mmg besar pengorbanan seorg ibu..dia nanges pun comel...hihi..yg si ibu smpt pulak snap gmbo..hahhaaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe.. bukan setakat si Ibu kena bersabar dengan kerenah anak2, sesetengah anak lak kena bersabar dengan kerenah si ibunya. Contoh ketara, bukan pi pujuk anak menangis, tapi pergi ambik gambar lak... hehe

      Delete
  15. comel je nagis pagi2 ye..... setakat ni anak munna baru je sorang yg sekolah... jadi tak banyak ragamnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak bangun aje dia bermasalah tapi bila dah gosok gigi mood dia ok lah biasanya. hehe,

      Tak pe enjoy dulu dengan sorang ni, nenanti merasalah ye lebih dari bersekolah. hehe

      Delete
  16. Replies
    1. Bukan tak nak g sekolah Waniey, dia memang bermasalah masa nak bangun tu je.. hehe

      Delete
  17. Haziq masuk prasekolah ke MFM..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iye kak, ada 2 kelas buka, so yg satu kelas tu tak penuh dengan budak 6 tahun jadi buka untuk budak 5 tahun. Haziq tahun ni 5 tahun.

      Delete
    2. sama baya dgn anak kak yang kecil..

      Delete
  18. kelam kabut jugak ye nak settlekan anak2 ke sekolah... PC layan kerenah anak yang belum sekolah ni kadang2 pening...apatah lagi bile dah masuk sekolah kan...byk mende nak kena uruskan...
    demi tugas dan tanggugjwb...tunaikan dengan hati yg ikhlas:)

    ReplyDelete
  19. Anak lelaki saya meninggalkan kasut mereka di dalam kereta ...
    Mula-mula dulu saya pindahkan juga ke dalam kabinet kasut ... Tetapi esoknya saya juga yang kena memasukkan semula dalam kereta ...
    Itulah anak-anak zaman ini ...

    ReplyDelete