Thursday, 14 March 2013

Nak borong tapi tak tahu kat mana.

Salam semua sahabat,

Hari ini saya rasa sangat gembira... Tidak lah segembira mereka yang mendapat BR1M, sebab mereka dapat cash RM500. Saya dapat ini....
Tapi bukan satu saje tau..
kita dapat 4 tau...
Tapi masalahnya kan seperti tahun lepas gak, bila digunakan dikedai, masa kita beli dia kira ada bagi diskaun sebab kita student tapi bila kita keluarkan voucher ni terus tokey kedai tu tarik diskaun, dia kata "Haiya, guna voucher tak boleh diskaun lo..". Bengang tahap gaban tapi nak buat camnr kan, dah kedai dia, takkan nak letak balik buku2 yang dipilih tu.

Itu lah, kerajaan dah bagus buat benda2 sebegini tapi masalahnya ramai antara peniaga2 yang suka ambil kesempatan. Begitu juga penggunaan kad diskaun pelajar, banyak aje kedai yang menolaknya.

Pssttt: Mau borong semua Solusi yang ada miss lah, tapi tak tahu kat mana yang ada terima voucher ni. :)

38 comments:

  1. saya punya dah abih, xbeli benda merapu ja, haha...
    rasanya, next time, bolehla gov bg bentuk cash lak,,hehe...
    *bagi betis nak peha, teruk2...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul2 kalau bentuk cash tak lah ramai peniaga ambil kesempatan. Tapi nanti ramai students lak slah guna. Tapi both ada pro & con. hehe kalau tambah sikit lagi kan best. :)

      Delete
  2. Replies
    1. Saya sambung belajar kat tempat saya kerja kak, senang sikit. Kat Uniten. :)

      Delete
    2. bagus....ambil kursus apa dan lanjutkan apa..

      Delete
    3. Saya tengah buat MSc in Finance. Dah ada anak2 ni + umur yang dah nak masuk 40 ni, pembelajaran tu agak lembap lah kak. hehe

      Delete
  3. byknya dpt..nk catu hehe..oo tak leh diskaun ke..kawtim kengkawan takkan tak leh kot hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Empat aje pun KJ, hehehe, ada ke kawan yang nak bagi diskaun?

      Delete
  4. bestnya... nak sekeping boleh? *sambil kedip2 mata kat MF* hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh Nora tapi sepanjang penggunaan voucher tu tahun lepas, semua kedai mintak IC dan kad pelajar. :)

      Delete
  5. akak pun suka baca majalah solusi tu..walopon harganya boley tahan tapi puas hati kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kak, saya suka sebab banyak gak perkara yang dikupas tu kita nampak isu macam remeh tapi sebenarnya mempunyai impak yang sangat besar.

      Delete
  6. byk buku blh beli tu. hehe
    selalu nik baca solusi bila blk kg.ma byk koleksi majalah tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau pengalaman yang lalu banyak beli buku untuk anak, hehe, dia tahu kita ada voucher so dia main tunjuk2 je dan buat muka sardin sikit2, hehe

      Delete
  7. So, kena bayar dgn duit sendiri la? kesian kesian... takkan nak letak semula.. ada juga peniaga mcm tu (tumpang bengang)..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Still dia terima voucher tu Nur tapi harga dah jadi lebih dari nilai voucher so kena top up dengan duit sendiri. :(

      Delete
  8. untung ler dapat benda ni..kter dulu masa study takde pon benda2 camni [nada jeles]

    ~wink~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah Cikgu, boleh lagi dapat Cikgu, Cikgu sambung belajar lah. :)

      Delete
  9. sorang anak dapat satu baucer ke? nak jugak lah...nak beli buku untuk Aliya;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam PC, lama tak nampak Laling. Manyak bzy ye... Ohh voucher ni bukan ikut bilangan anak PC, semua yang bernama pelajar di IPTA/IPTS layak mendapat 4 keping voucher RM50 ni. Hehehe, kebetulan kan anak 4 dapat 4 keping voucher. :)

      Delete
  10. Kalau majalah Solusi ... Barangkali boleh cari agennya di Rompin ... Atau pun di Kuantan ... Atau hubungi terus Telaga Biru .. Tentu mereka ada jawapannya ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul jugak tu, Insya Allah nanti survey dulu.

      Delete
  11. salam MFM ..sori tak sempat nak jenguk..hehhehe..wah dapat free voucher tuh..mmg best kan...tp sygnya ngada lak kedai buku tuh yer..kalo pegi bigger bookshop depa accept tak ..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ummu, tak pe, keadaan Ummu yang sedang sarat tu di fahami, lagi2 Ummu sedang berpergian ni. Shopping banyak2. Insya Allah rata2 kedai buku akan terima.

      Delete
  12. Replies
    1. Alhamdulillah rezeki jangan ditolak. Hehe

      Delete
  13. borong kat kedai buku la kak... hihi..bagi deqla sekeping la..hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah nak kuar pi cari kedai buku tu lah Deqla, kat bdr koboi ni ada satu je pilihan tapi tak de buku2 yang dah plan nak beli tu.

      Kalau bagi Deqla sekeping memang tak de masalahnya tapi nak kena bagi sekali IC dan ID student. Hehe

      Delete
  14. Alah susah susah sangat bagi 2 dengan okje le voucher tu hehe...
    Untung yeh adik MFM ( sukalah tu!) ni.... senang je dapat voucher... baik hati betul kerajaan... zaman kak tak de weyh tu yg tak beli buku rujukan...dok motostet kawan2 punya buku je sampai naik benganglah kawan tu huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe.. Kita Adik lagi lah ye dari OKje, tapi dari rupa cam sebaya je. Ala OKje zaman saya belajar dulu pun gitu gak, le ni belajarnya mujur di tempat saya ngajar so buku dapat percuma. Hehe, sebab tu voucher boleh beli buku2 bacaan untuk masa lapang.
      Itu lah masalahnya OKje, tak leh nak bagi voucher tu, kalau bagi voucher tu kena bagi sekali IC dan ID student.

      Delete
  15. dah freekan...ambik je le buku buku yg berkenan tu MFM... nak tunggu Rompin buat pesta buku...tak de kot! haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah yang susahnya OKje, kat Rompin ni ada satu je kedai buku, itu pun jual buku sekolah aje, untuk bahan bacaan lain tak de. Ada satu kedai tu jual suratkhabar dan majalah2 tapi buku2 cerita kebanyakkan untuk budak2 sekolahnya tahap.

      Nak menunggu Rompin ada pesta buku alamatnya berjanggutlah jawabnya.

      Delete
  16. bestnya dapat voucher.... pergi kedai buku mmg minat munna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Duduk kat tempat senang nak ke kedai buku memanglah best Munna lagi2 bila dapat voucher, memang boleh pilih sakan. :)

      Delete
  17. seronok dpt voucher..boleh guna beli buku mcm2..
    sy dok bermanja2 dgn adik dgn niat nak mintak beli buku juga..haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah atie, rezeki tu. hehehe.. Boleh aje atie, kenyit2 mata sikit, insya Allah dapatlah tu. :)

      Delete
  18. Salam mfm.,
    Terlewat utk buat komen kt sini,
    Sebagai mahasitua aby pun trtnggu juga boucer buku ni. Kwn2 lain pun dh trtnya2 psl boucer ni juga. Anak aby yg no dua dpt dh. Pkai kópun dia utk beli asingnmen aby

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh Aby pun belajar yek, tak tanya kat HEP ke bila dapatnya? Ada expired date jugak kan voucher tu. Ok lah boleh saling tolong menolong hehehe.

      Delete