Monday, 4 March 2013

The scenery all along the way

Salam Semua sahabat di alam maya, masing2 sibuk dengan tugasan masing2 tapi yang pasti mesti meluangkan masa mengintai blog kekawan kan...

Actually, gambar2 ni dah lama snap.. sebab bila dalam perjalanan ni lah otak kita akan berjalan2 ke sana ke sini, ingat itu ingat ini, semua berputar, semua benda datang menjengah, uniknya otak manusia yang Allah kurniakan ni. Tapi masih ramai diantara kita yang tidak pandai bersyukur dengan kurniaan Ilahi ni. Moga kita tergolong di dalam golongan yang senantiasa berpegang pada tali Allah.


Dalam perjalanan balik dari tmpt kerja, ada tasik.. hehe
Ada kubur, dimana ini adalah ingatan buat kita, suatu hari nanti inilah rumah kita tau. Setiap kali lalu kawasan perkuburan, jangan lupa bersedekah ye.

Tengok cam kat OberC tau.. ada lembu2...
Ni lembu2 kaler merah tau.. bukan BAB 1 tau.
of course, pemandangan hijau... teringat atie, dalam n3nya ada cakap pasal tengok hijau untuk menyihatkan mata.

hijau lagi


ni kalau odw pergi kerja, sampai sni maksudnya dah lebih sikit dari separuh perjalanan.


 
terdapat juga perkampungan orang asli




Dah itu aje.. menikmati panorama dalam perjalanan pergi dan balik kerja.. tak da bangunan tinggi, paling tinggi, 4 tingkat tempat sarang burung nun jauh di tengah kawasan sawit. :)

29 comments:

  1. seronoknyer.. kat sini nak nampak hijaupun susah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah duduk tengah kota batu kak.. hehe

      Delete
  2. suasana yang mendamaikan.....best tengok hijau2 nie....tenang je....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best memang best tapi sesekali kena gak berenti kat tepi barang sepuluh minit, hilangkan ngantuk. hehe

      Delete
  3. Jadilah...... untuk entri kali ni sebagai pengubat rindu kengkawan...hehe
    Kang kalau sunyi tak de entri tertanya-tanya pulakkan....wujud lagi ke tidak blog ni hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ish Okje ni. jangan camtu, ujud lagi tau.. hehehe

      Delete
  4. alhamdulillah, best ape tak payah nk makan jem tak beroti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. T, betul tu, even bangun lambat pun tak perlu risau, cuma tekan lebih sikit minyak kalau nak sampai ontime. :)

      Delete
  5. tgk gambar2 ni, make me miss my hometown very much!
    Kalau kat Tganu, selalu tgk pantai bila berulang alik ke tempat kerja.. Oh, rindu nyer kat pantai :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila tengok pantai damainya lain lak kan. So cepat2 abis belajar tu, boleh cepat2 nikmati keindahan yang dirindu tu.

      Delete
  6. indah nya pemandangan ..hijau mata memandang.. tak la boring masa drive kan?.. damai je...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi kat tempat atie lagi mendamaikan. Tgk n3 yg atie ceritakan perjalanan balik kampung tu. :)

      Delete
  7. klu aby ride ke B muadzam pegi mesti ikut karak ..
    tp balik ikut jempol/ kuala pilah ...
    seronok juga melayan jalan kelapa sawit mengarah ke jempol tu ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aby naik kereta ke motor besar Aby tu?. Kalau naik motor sempat ke melilau tengok suasana sekeliling. Hehe. jauh ye perjalanan Aby tu. Untuk pengetahuan Aby, jalan Ke Jempol tu saya pernah accident, tapi berlawanan arah lah, masa balik ke Rompin dari KL. Walau jalan kecik banyak kereta yang suka pecut kat area tu.

      Delete
  8. pemandangan yang cukup hijau...dapat menenangkan jiwa sambil drive tu kan...betul tak?best2!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi kekadang boring gak, sebab drive sorang2 PC.

      Delete
  9. indahnya. sejuk mata memandang even tgk dari dlm gmbo je...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kontra kan dengan pemandangan Deqla. hehe

      Delete
  10. Indahnya pemandangan begitu kan drp pemandangan bangunan2 tinggi dan pencemaran.. mcm pemdangan kat sini jgk nampaknya..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi kat tempat Ummu lagi nampak best, anak2 pun suka tengok pemandangan kat tempat Ummu.

      Delete
  11. Melihat tumbuh-tumbuhan hijau adalah satu cara merehatkan mata ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kekadang tu terlebih rehat lak koding, sampai kena stop dulu masa odw ke tmpt kerja dan lelapkan mata barang sepuluh minit baru boleh gerak semula.

      Delete
  12. pelbagai pemandangan...semua mendamaikan mata..
    tang kubur tu.....hanya sedekah yg mampu diberikan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mendamaikan hingga kekadang boleh menidurkan. hehe
      betul2 Ena, at least bile tetiap hari tgk kubur sedikit sebanyak menolong juga untuk mengingatkan diri bagi menjalani kehidupan yang lebih diredhai Allah S.W.T

      Delete
  13. bahagia nya pergi kerja tanpa ada jem dan roti...

    ReplyDelete
  14. MF... mesti dah boleh hafal semuanya... plus boleh hafal kat mana ada lubang hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak jugak Nora, kekadang terlanggar gak. Benda pelupa. hehe

      Delete
    2. hahaha tergelak besar baca reply ni... hahaha

      Delete