Wednesday, 13 March 2013

Wordless Wednesday #4 : CNY means red

Salam Sahabat Alam Maya,

Di samping join GA saya pun ada gak n3 ni yang dah berminggu terjelepuk kat draft tu. Tak boleh cakap banyak, just nak cite sempena Chinese New Year (CNY) kat sekolah anak.

Few weeks ago ada sambutan CNY so mereka2 semua kena pakai baju merah. Kelam kelibut gak sebab anak2 tepon suruh beli baju merah masa Ummi lum balik dari office lagi. Masa tu dah kul 7 lebih tapi lum masuk maghrib, then cabut balik, bawak kereta laju sikit, tapi sampai kat Rompin pun dah kul 8, so tak balik rumah terus ke bandar stop maghrib kat Pteronas (macam jalan jauh sangat kan). hehe, terus ke kedai Ten Ten.. (rompin ni "bandar besar sangat".. ala2 koboi gitu, jadi Ten Ten adalah satu2nya pilihan yang ada). Dah lah baju tu saiz untuk bebudak aje, harganya sama dengan harga baju kita yang dewasa ni.
Haziq, tak beli pun baju untuk dia, pakai kemeja kakak dia yang lama.
Ada pertandingan tulis Tulisan Cina. kamera cap ayam, cam masuk air je

Gambar berkabus... hehehe

Tengok tu semangat kakak buat kad Raya cina
Pstt: Hari ni kena kurangkan bercakap kan. hehe

37 comments:

  1. Nasib baik sempat juga beli baju merah ya..hehe..
    seronok budak2 tu nampak..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah Atie, takut nanti kalau tak beli ada macam2 alasan tak nak kesekolah. :)

      Delete
  2. Replies
    1. Hehehehe... ala mama mia, anggap aje lah wordless sebab kurang sikit pot pet dari kebiasaan. :)

      Delete
  3. hoho hp tu mengalahkan duk Bradford je MFM...hehe sampai berkabus bagai haha... ini time okje lak ketawa guling2 hehe...
    budak2 mesti suka CNY sebab tak yah belajar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe... kenakan kita balik ye... itulah duk tunggu gak kot2 ada GA yg nak bagi hadiah Ipad ke, Iphone ke, Samsung Tab ke.. mesti saya duluan lah join. Hehehe... Rupa2nya kat camera hp tu ada kesan minyak2.

      Tapi sekolah diaorangkan, tak belajar pun, kerja sekolah tetap berderet, yg musykilnya cepat tul cecikgu dia tanda latihan semua tu.

      Teringin lah pulak nak pergi tempat cam Bradford tu, boleh tengok kabus kuar dari mulut masa bercakap. hehehe

      Delete
    2. Singgah pagi sini....
      Pegilah...kat sana boleh menenggek rumah Bijen hehe...

      Delete
    3. hahahah kelakar baca komen OKje ngan MF ni... saya pun ikut sama gelak guling2...


      Delete
    4. Tu lah Nora, sebab tu suka melepak kat rumah OKje. Hehehe

      Delete
    5. Ehem ehem, terbatuk batuk orang kat sini... rupanya ada orang ngumpat kita yer...

      Anak-anak saya pun sambut CNY juga kat sekolah even ada dua tiga org pelajar Cina... tgk entry ni baru rasa rugi tak snap gambar

      Delete
    6. Sejak tengok ramai sahabat2 yang rajin upload gambar2 apa2 event pun yang berlaku dikalangan anak2 tu yang saya tak lepaskan peluang Nur bila ada saja kesempatan. Nenanti diaorang jugak yang akan tengok kisah diaorang kat blog ni kan. :)

      Delete
  4. biasalah CNY mestilah merahkan...
    tapi tuler kenalah mencari bajunyer yerk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau Akak duduk kat bandar ok lah banyak pilihan kak. Ni kami duduk kat ceruk hutan ni, tak dak pilihan langsung.. :)

      Delete
  5. teringat satu iklan masa CNY dulu yg mak/pak kwn ni nak sumenya warna merah ..tiba2 bila dia bawak balik girfren .. warna hitam .. nak tergelak wktu ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... saya pun suka tengok iklan2 ni, penyampaiannya simple dan banyak makna tersirat. :)

      Delete
  6. sib baik sempat beli baju kaler merah ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah, masa duk belek2 baju tu kedai tu dah pun mula tutup lampu. Nasib baik ada budak yang kerja kat situ tolong cari sekali. :)

      Delete
  7. demi anak2..mmg sanggup bekejar..janji anak2 hepi

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye lah n0e, kiranya masa kiteorang kecik2 dulu mak ayah memang tak mampu, so memang tak bising langsung lah, ni sekarang ada lah sikit rezeki untuk anak2 apa salahnya buat diaorang hepi sikit.

      Delete
  8. kompius... ada kabus eh dlm kelas.? hihi..x aci la.. ni bkn wordless...ni wordmore... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. deqla, wordless ke wordmore ke janji ada n3. hehe.. bukan kabus dalam kelas sebenarnya, tu hah, kamera tu cap ayam. haha

      Delete
  9. Replies
    1. Kalau yang suka MU tu memang suka lah merah agaknya..

      Delete
  10. la...ingat dah ada entri...dah jauh berjalan tu hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah Okje, saya ni kalau tak bertandang ke rumah orang dulu memang tak sah.. penyibuk betul lah.. hehe

      Delete
  11. anak no brp yang tadika tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang ke 3 kak, tapi perangai mengalahkan yang bongsu. Hehe

      Delete
    2. yang bongsu umur berapa pula..

      Delete
    3. Muda setahun aje dari si Haziq ni kak.

      Delete
  12. semangat nak sambut.semua kaler merah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah Ros, CNY memang temanya merah..

      Delete
  13. kate wordless....tapi banyak pulak wordnye...haha;p

    awat gambo tu blur je...adakah sebab di edit ataupun kesilapan mase ambil gambar...;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe.... Nampak sangat suka berceloteh kan PC.

      Ohh gambar tu blur... Hehe, tak de maknanya edit mengedit ni, kat lense kamera hp tu ada cap jari, tu yang kabur tu. Tapi tak perasan, so kira belasah je lah. :)

      Delete
  14. Hari sabtu 16 Mac ni adalah hari persekolahan bagi sekolah yang mengambil cuti extra semasa sambutan CNY ...
    Cuti memang seronok, tapi menggantinya pula ..

    p/s: TST ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Koding, hari ni mana2 sekolah yang bercuti sakan hari tu kena ganti hari ni. Itu yang free ni boleh jejalan ke blog kekawan. Hehe

      Delete
  15. wah kat tadika pun ade celebrate CNY yer..comel2 jer budak2 pakai baju merah gitu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab tadika tu sekolah cina Ummu. Budak2 memang comel pakai lah kaler camnr pun, kalau orang dewasa ni kena pilih sikit kalau tak haru sikit rupanya. :)

      Delete