Thursday, 11 April 2013

Bila Hilang Satu Nikmat

Salam Sahabat Semua,

Hari ni nak cepat, sebab nak pi duduk dalam fridge dah ni, ada banyak maklumat nak kena cari gali. So macam biasa saya ini seorang yang kelam kabut, pagi tadi bangun awal dah dalam kul 5 sebab En Suami nak bergerak awal kerja, lepas tu tertidur balik, then bangun kul 6.40. Haiya, sudah lambat, saya lambat tak pe, tapi bila fikir anak2 yang lambat nanti, diaorang kena rotan, kesian jugak.

So tergopoh gapah lah kejut diaorang, then pikul mamat sorang tu kebilik air, gosok gigi aje cuci muka, hehehe.. Ummi desperate dah. Zup zup zup, nak kuar rumah si Aishah lak bangun nak ikut. Angkut dia sekali pi antar budak2 ni sekolah, bawak kereta tak lah selaju pelesit tapi alhamdulillah sampai depan pintu pagar 7.20am. Dasat tu, layan lak si Haziq nak ayam goreng, pi kantin. Balik untuk bersiap pi kerja lak, sekali Aishah nak milo dia, haiya... tinggal botol dia kat kantin, dah nak kena pusing balik kesekolah. Dah dapat penyebab lain untuk lewat ke tempat kerja. Tapi sempat lagi jawab email dari OKje.. hahaha.

Tanpa berlengah capai sampah letak kat atas bonet kereta wiraku itu, ingat nak buang kat tong depan rumah tu, sekali terlupa, sampah tu dapat makan angin ke sekolah.
depan sekolah budak2 ni. buang sampah kat sekolah.. hahaha
So tanpa berlengah saya terus memecut, jam pun dah kul 8.15 masa tu, tak sempat nak isi minyak, duk kira2 agak2 cukup tak minyak, rasanya confident cukup, maka bergerak lah terus, singgah depan rumah antar si Aishah balik, pergi ambil botol dia pun nak ikut. Sekali dalam perjalanan lagi 50 km, minyak dah nyala. Tapi Insya allah, saya yakin minyak start nyala boleh tahan sampai 60km. hehe. Sampai opis bila punch tertera kat skrin, Lewat: 70minit.
tengok itu sudah nyala..
Tapi yang pastinya dalam perjalanan tadi buat saya terpikir, adakah saya sudah hilang satu nikmat, iaitu menjadi seorang yang pelupa. Bila saya jadi pelupa, yang menjadi mangsa adalah mereka yang disekeliling saya. Malam tadi patutnya keringkan baju senaman Nissa untuk sekolah hari ni, seawal jam 9 malam masa cuci baju, ingat, tapi lepas tu lupa sampailah pagi tadi, dalam kelam kabut mujur sempat jugak iron kan baju dan seluar track sampai kering.

Banyak lagi kes2 yang saya terlupa yang menyebabkan saya somehow mengecewakan hati anak2 dan sesekali En Suami. Agaknya bila saya dah seusia Mak (kat 80 dah mak), saya mungkin hilang ingatan. (Nauzubillah). Tapi keep on thinking benda2 camni.

18 comments:

  1. alahaii..mencabar jgk eh akak..bahaya tu pelupa..kena perbaiki lah..ringan beban nanti

    ReplyDelete
  2. byk benda nak buat. sebab tu lupa kot.
    tapi sempat tau snap gambar.hehe

    ReplyDelete
  3. agaknya sebab terlalu banyak benda nak buat all at once kot kak sebab tu jadi macam tu...tapi sempat lagi tu balas email OKje tu...ngeh ngeh ngeh...

    ReplyDelete
  4. normal tu..banyak sgt benda nak handle,mesti kelam kabut..dan mudah jd pelupa..

    ReplyDelete
  5. Mungkin sbb byk sangat tasks tuh kan MFM yg jd kelam kabut nya..semua nak kena buat sorang2 anak masih kecil...takper lesson to learn..:)

    ReplyDelete
  6. haihh.. kelam kabut nmpknya ni kak.. dlm pd nk rushing tu smpt pulak berbls emel, pastu snap gmbr eh.. hahaha..

    ReplyDelete
  7. kadang2 kalo kita fikir banyak benda memang x ingat apa yg nak dibuat..benda yg ada depan mata pun x nmpk dah..huhu

    ReplyDelete
  8. pelupa tu mmg sinonim ek dgn org perempuan? saya pun mcm tu... harapnya ia suatu yg normal

    ReplyDelete
  9. Bila MFM cerita bagaimana kelam kabutnya awak pagi2 dengan nak menghantar anak sekolah dengan nak mandikan budak lagi...teringat kita tau masa kita keje dulu.... lagilah stress sebab kalau lambat kena tunjuk sebab... huhu...mcm off mfm mungkin masih boleh bertolak ansur so ok sikitlah...

    Tp bab yang sampah duk atas bonet tu mmg kelakar...hehe...
    Alah MFM... biasalah lupa tu.... OKje pun ada jugak kadang2 hehe....
    Dan yang best tang clumpsy tu, samalah kita hehe

    ReplyDelete
  10. bile kite terllau sibuk dan byk benda yang kita kena setelkan kdg2 kita akan termiss jugak....buakn kita nak ianya termiss kan...
    PC kalau byk sgt keja yg kena setelkan PC buat check list kat atas kertas, senang skit tak perlu register byk2 dalam brain ni...hehehe:)

    ReplyDelete
  11. Ya Allah MF, lagi sekali bawa sampah jalan-jalan? kesian MF... kelam kabut sangat la tu...

    ReplyDelete
  12. bila dah byk sgt kerja nak buat..camtu la jadinya..mesti ada yg terlupa..klu noe..siap ada list keja...dah siap..tanda...hehehe..camtu la klu perempuan bekerja n ada anak n suami...pagi2 mmg waktu sibuk....

    bess sampah tu dapat jalan2... :)

    ReplyDelete
  13. Yang best sampah dapat mkn angin..hihihihi
    Bukan pelupa tapi banyak sangat nak buat hingga tertinggal.

    Biasalah saya pun sama..hihihu

    ReplyDelete
  14. Aktiviti tetap setiap hari yang tidak pernah ditangguhkan untuk mengerjakannya menjadikan ia lekat di dalam kepala ...

    ReplyDelete
  15. nila cabaran seorang ibu dan isteri...
    byk benda nak kena fikir dan nak kena buat..kdg kdg tu tuk diri sendri pun tak sempat nak buat apa apa kan..sabo jela..

    ReplyDelete
  16. Sy pun selalu camni. Ada je yg lupa. Part bw sampan jalan jalan tu yg best tu..

    ReplyDelete
  17. mmmm.. terpaksa la kita merelakannya

    selmat menundi kak

    ReplyDelete
  18. bahaya betul..ada lupa nak buang sampah..huhu

    ReplyDelete