Wednesday, 3 April 2013

Maths: Daily Simple Self Learning #1

Salam buat semua yang ada terjah disini,

Hari ni terasa nak share lak, pengalaman mengajar anak2 mengira secara santai. Cheewahhh.. ialah kekadang anak2 ni bila belajar secara bersahaja diaorang akan absorb lebih dari yang kita expect.

Setiap pagi saya yang agak kelam kabut dalam menguruskan urusan harian waktu pagi, saya suka set jam di kereta lebih cepat dari waktu asal.
Jam kat dalam Kereta
Loceng sekolah akan berbunyi Jam 7.20 a.m, so bila keluar rumah masuk aje dalam kereta anak2 akan sibuk tanya, "Ummi, dah kul brapa dah?", so saya cakap hari ni jam dicepatkan 5 minit, then diaorang nak tahu waktu sebenar, kena tolak 5 dari minit yang diaorang tengok tu. So kiranya dia orang praktis lah cara menolak dalam matematik ni. Anak2 memang particular sikit bab2 nak sampai kat sekolah sebelum loceng berbunyi sebab takut kena rotan dengan Guru besarnya. hehehe...

Biasanya saya gilir2kan, kalau minggu ni 5 minit di cepatkan, minggu berikutnya saya tukar ke 6 minit. So Insya Allah ianya sedikit sebanyak dapat gak membantu anak2 mencongak nombor ni dalam kepala diaorang diwaktu santai.

Tapi yang pasti setakat ni, bila dalam perjalanan ke sekolah saya akan pasang bacaan Surah Al-Kursi, 9 ayat pertama dari Surah Yasin dan Asmaul Husna, memandangkan anak2 di sekolah cina tak da disediakan halwa telinga di pagi hari dengan bacaan Al-quran atau pun Asmaul Husna ini, tak macam dikebanyakkan sekolah kebangsaan.

42 comments:

  1. Salam MFM..bagus tuh kurang2 anak2 akan terbiasa mengira secara spontan..& quran otw school ..mmg sgt2 bagus..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah ummu, kekadang terasa nak ajar anak segala2nya sendiri tapi tak berkemampuan so sekadar yang boleh aje. Dan bab mendekatkan hati2 anak2 untuk cintakan agama kita ni saya tak berapa pandai, so sekadar mencuba mana yang terdaya untuk menarik minat diaorang, yang lebih mendalam kena mohon pertolongan Ustazah disekolah.

      Delete
  2. bagus buat mcm ni ek..bdk2 cpt belajar..
    ank sekolah cina ya..sama la dgn ank2 saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. m3h, santai aje, hehe hope ianya menolong. So Fairus pun antar anak ke sekolah cina yek. Seronok kan tengok apa yang diaorang belajar, tulis2 cina gitu. hehe.. saya lak yang excited.

      Delete
    2. mmg excited..m3h ade blajar bahasa cina ckit2 ngan diorg..bleh la nk sebut..yg simple.ank akk bpe org yg sekolah cina,bpe thn?ank m3h 2 org yg da sekolah,sulong 8thn,yg no 2 tu 5 thn

      Delete
  3. munna pun mmg awalkan jam kat kereta sampai lima belas minit.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah laju kedepan tu munna... hehehe... tapi akan sampai ke tahap ni gak nanti... :)

      Delete
  4. bagus tu kak... salah satu cara seorang ibu nak menyumbang dalam development anak2... congrats akak sebab dapat fikirkan dan praktikkan cara alternatif ni...this is what we call pembelajaran secara tak langsung... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohhh sukanya komen Farah ni, ala2 career women talked her mind gitu... tq tq Farah... harap2 walaupun kecik ianya membantulah.. :)

      Delete
  5. jangan si ummi pulak lupa yang jam tu dah dicepatkan ke berapa minit... hehe

    MF, bagus terapan nurani tu... elok juga diselangkan dengan perdengarkan lagu2 nasyid hafalan... pasal 25 rasul, solat 5 waktu, bulan2 islam dan lain2... CD Raihan lagu hafalan tu bagus...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... yang Insya Allah tak lupa sebab anak2 sering ingatkan.. cam alarm..

      Itulah Nora, sambil memperdengarkan tu actuallynya diaorang cuba menghafaz, Insya Allah akan digilirkan dengan yang lain tu. Tq untuk cadangan tu.

      Delete
  6. bagusnya cara ni.walaupun nampak simple tapi sebenarnya tu cara yg bagus.
    anak2 boleh berfikir kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq nik.. mencuba yang terbaik biarpun kurang sikit bab2 mendidik ni..

      Delete
  7. Pergh!!!! memang sangat akademik maknya ni.....pukul sama rata dengan anak2 nya sekali haha...
    Bagus sebenarnya macam tu MFM.... tak secara langsung diaorang dalam kereta dah start sekolah...belajar matematik!
    Nampaknya dah keluar fridge ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala OKje, betul cam akademik sangat... ingat santai2 aje... iye lah yang basic2 aje...

      Bagus ye.. hehehe... tq tq..

      Delete
  8. Satu usha yg baik dlm mmbentuk anak2 utk ilmu dunia dan akhirat. Syabas utk mama nya. Hari ni aby pun di Pekan pai 1.00 tngh hari. sekarang d tmerloh pai esok. Guma vroom cepat jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Aby untuk sokongan tu. :)

      Jauh berjalan tu, hati2 bila duk atas vroom tu.. memang best kan main pulas aje so cepat aje sampainya tapi agak berbahaya kan...

      Delete
  9. same lah kite MFM...PC pun set jam dalam keta lebih awal dari biasa...tp bukan utk ajar anak lah sbb Aliya tak baru 3 tahun nak suruh kire math...hihi... PC awalkan utk kegunaan diri sendiri jer...nak elak punch card merah...hahahah;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah kan, kalau pakai punch card nampaklah kalau merahnya tu, tapi kiteorang ni pakai punch terus ke sistem so tak nampak lah tertera warna merah tu.. hehehe... itu yang sokmo2 sampai kat ofis.. setakat tertera kat Skrin lewat: 6 minit, lewat: 10 minit, ada gak sampai lewat: 59 minit... so kira abai aje lah, tapi balik lewatlah sikit untuk cover masa tu... nakal kan..:)

      Delete
  10. Bijak bijak...
    Saya pun suka cepatkan jam, tapi tak boleh praktis sangat sebab cepatkan 10 minit, so senang jer nak congak... hihihi
    Nanti anak-anak besar sikit, boleh la tiru cara ni..
    Garangnya guru besar, kalau lewat kena rotan betul ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe, pernah gak masa untuk diri sendiri dulu cepatkan sampai 10 minit, tapi bila nak suruh anak congak tu yang kecilkan sikit minit tu.

      Rasanya sebenarnya parents secara tak langsung ramai yang sebenarnya ada mendidik anak2 dengan kira2 ni tapi kita tak perasan, betul tak.

      Memang betul pun Nur, guru besar akan rotan kalau datang lewat, dan anak ada cerita kalau kebetulan GB meronda dan ada budak2 tak buat kerja sekolah pun akan dirotan.

      Delete
  11. Singgah lagu sini....mamam apa hari ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ala, tadi ada amik gambar Brunch kul 10 pagi, ingat nak buat n3 tapi terlupa lah, terbuat n3 lain lak... hehehe

      Delete
  12. Bagus2!ajar anak2 menepati masa n maths. Bacaan ayat suci alquran,zikir atau nasyid mmg elok dipasang dlm kereta.good job!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Actually Cikgu, tak de lak intention ajar anak menepati masa, sebab diaorang yang duk paksa Umminya untuk cepat sikit bergerak, sebab salah satu penyumbang kelewatan mereka adalah Ummi sendiri yang sokmo2 tertinggal itu ini. Cam tadi, dah sampai kat kereta tapi terlupa capai kunci kereta. :)

      Delete
  13. secara tak langsung diorang dah belajar matematik..huhu..bagus2.anak2 kalo kita selalu bg dengar ayat2 al-quran kat umah atau dalam keta, masa belajar diorang akan cpt faham.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Sir... belajar tanpa paksaan.. Sebab Ummi dia masa ngajar masa tolong buat homework bertukar wajah menjadi singa... hehehe...

      Bab2 mengaji sememangnya digalakkan sedari mereka kecil sebenarnya sebab sangat2 menolong untuk mereka cepat tangkap apa yang dipelajari.

      Delete
  14. Salam, Alhamdulillah masuk sekolah cina, cita2 sy jgk :) kreatif la Mfm awalkan jam tu, good for the mind :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. babY, kebetulan aje hantar mereka disana tapi alhamdulillah, suka lak tengok perkembangan diaorang belajar disana lagi2 belajar bahasa Cina tu.

      Rasanya rata2 ramai yang mempercepatkan waktu, tapi kita tak perasan yang ianya boleh menolong mencambah minda sikecil dalam pengiraan.

      Delete
  15. Perkongsian yang menarik...
    Pengajaran secara tak langsung pada anak!

    ReplyDelete
  16. bagus cara akka ni..
    oo..skolah cina ye.sama dgn anak sedara saya di bayan lepas..skolah cina juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kebetulan aje Rania, ramai aje kan sebenarnya yang hantar anak2 ke sekolah jenis kebangsaan ini. Tapi bab2 rohani tu Parents kena lebihkan sikit usaha. :)

      Delete
  17. noe pun jenis mcm tu...percepatkan jam...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. rasanya berapa peratus aje yang tidak mempercepatkan jam mereka. :)

      Delete
    2. itu menunjukkan masing2 mementingkan masa... :)

      Delete
  18. sama lah tu..sy pun sama.. awalkan jam tangan..hehe..bukan apa, takut kelam kabut..
    bagus juga cara ajar anak mcm ni..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi atie, saya cepatkan jam pun tetap huru hara... memang fail lah time management ni..
      Sambil2 aje ajar anak tu atie, boleh kata kebetulan sebenarnya. :)

      Delete
  19. kalau cepatkan jam .. tapi dah siap2 tolak tak acikan.. kena fikirkan yang memang tuler waktunyer so keje lebih cepat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... betul tu akak, sebab tu saya ni kalau cepatkan jam camnr pun, tetap kelam kabut, sebab yang akak cakap tu lah.. dalam otak dah siap2 tolak untuk masa yang sebenar.

      Delete
  20. Bagus buka cd bacaan al quran dlm kete. Sejak cd lagu dan zikir dikeluarkan dr kete sy, dah lama x pasang zikir2 ni. Nanti nak kena cari balik.

    Sy pun sll cepatkan jam. Senang. Biar cepat asalkan jgn lmbt.

    ReplyDelete
  21. Soalan matematik hari ini adalah...
    Dari rumah ke sekolah biasanya Ali memerlukan purata masa 15 minit. Jika Ali sampai ke sekolah pada jam 7.20 pagi ...
    Pukul berapah Ali perlu bertolak dari rumah ....

    ReplyDelete