Monday, 8 April 2013

Penantian Suatu Penyiksaan

Salam Sahabat Semua,

Tragis sikit tajuk hari ni, ni sempat snap gambar masa duk nanti bas nak pergi kerja tadi.
Jalan raya besar penghubung dari Kelantan, Terengganu, terus ke johor & Singapura
So dalam kebosanan menanti bas sempat gak lah snap gambar nak buat n3 hari ni.. hehe.. lum jawab lagi komen2 dari sahabat2 yang terjah, sistem internet kat rumah teruk sangat lah, sampai rasa nak tukar ke tenet jenis lain lah.
Lupa lak nak cite, kena tunggu bas sebab tayar kereta pancit.
Padahal baru je tukar Rim, selepas yang tayar Rim lagi satu tu crack.
So kereta kancil yang beli dedulu dari anak sedara kononnya nak buat kereta spare, terperuk dalam garaj tak leh nak start. Ingat nak buat semula kancil tu kasi tukar semua, tapi lum ada rezeki lagi.

Kaler asal Purple, tapi yang coklat tu di cat dek Bapak dengan Cat rumah dia. :)
Lepas pancit hari tu berusaha gak lah bukak sendiri tayar tu then mintak tolong abang hantar kedai, sekali dia kata tayar tu dah bengkak2 dah, tak leh guna dah. So nak kena beli tayar baru. Masalahnya En Suami dah masuk 3 hari dah pi Kahang (kat2 area Kluang) lum balik2 lagi.. rasanya lah namanya camtu.. hehehe...
Sila abaikan corak di kereta tu.. tuannye rajin sangat basuh kereta.
Kalau dia tak balik jugak lagi hari ni, maksudnya esok bercutilah, malas lah pi keje naik bas. Naik bas dah kul 9.30, sampai opis (actually nak type bus stand, kalut tul lah) dalam kul 10.40 tadi. Then tunggu member ambil kat bus stand, so masuk opis dalam kul 11 gak lah, So dah kira lambat, then hari ni assume ambil half day, rugi kan.

Duduk kat ceruk hutan bas tak banyak. Kalau ke Muadzam tu dari Rompin ni ada 3 trip je sehari. Yang paling awal tu lah, kul 9.15 dari bandar Rompin. Dedulu pun masa kereta ni duk bengkel lepas accident, ada tunggu bas sampai kul 10 lebih, last2 tak jadi pi kerja, rupa2nya bas rosak. 

So ni nak balik bas last ke Rompin dalam kul 5. kena cabut awal lah alamatnya. Tak pun, mau ku cabut naik bas balik kul 3 petang ni... hehehe... "Tanduk sudah keluar"...
Tiket pun cam zaman dari sekolah lagi, lum berubah pun... Mahal lak tu Rm5.50
So sehingga betrjumpa lagi, Insya Allah hari Rabu baru sambung melawat ke tapak rumah sahabat2 sebab internet kat rumah tu mengalahkan siput Bab1.

34 comments:

  1. baiklah kak...hati2 dan take care... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gambar profile baru ke, ke dah lama, baru perasan.. hehe... tq wish tu. :)

      Delete
  2. wahhh antiknye tiket bas tu.. haha..mcm tiket bas mini jek...hihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam ni ke tiket bas mini dulu. Tak ingat dah lah deqla, naik bas mini ni sekitar tahun 1992 ~ 2002 dulu.. hikhikhik. teringat zaman naik bas mini dulu..

      Delete
  3. sejak da kawen ni,x pernah naik bas lg..dlu2 mase bujang,itu la pengangkutan utama..hik2

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada gak few times naik bas ni Fairus, bila time kereta ada prob then memang tak da kereta lain.. :)

      Delete
  4. ooooo...gitu ceritanya....samalah dgn keta okje kat dpn rumah tu....buat hiasan gak hehe sebab tak boleh start..
    Hai susahnya kalau Shah Reza jadian tak de kat rumahkan MFM ...patah kakilah gamaknya...sabau aje le...
    Sampai off pukul 11, nk balik dah pukul 3?...hehe baik tak yah datang....haha...cuti rehat aje le...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi kereta OKje yang etrsadai tu kereta mahal, ni kereta kancil ja... hehehe
      Itulah Okje, memang susahlah kalau dia tak da kat rumah, lainlah kalau dia tinggalkan mata Wang yang besar.. hahaha....
      hehehe... hakikatnya memang cabut kul 2 pun Okje.. terpaksa gak datang sebab nak submit dokumen tu, dah janji dengan HOD nak antar pagi Isnin, tu yang kena mengagahkan diri datang. Kalau tak memang tak moh lah datang opis, lagi pun bukannya ada kelas sebab budak2 cuti sem.

      Delete
    2. ohhhh....yelahkan...kena pegi jugak tu...nak buek camno...tapi tak pe boleh cabut awal! haha..
      Bizi ke? tak de entri baru pun?

      Delete
  5. Dah lama tak tgk tiket bas macam tu, tapi skrang saya pun pengguna setia bas awam jugak.. masih ada conduktor bas macam dulu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... kalau kat bandar2 pun tiket bas nye dah lain. kat sini tak de dah conduktor bas tu Nur, driver bas tu lah bawak bas, dialah jugak kutip duit tiket bas. :)

      Delete
  6. kak...shout box tu tekan jer perkataan tq and close kat bawah sebelah kanan shout box tu...x pun tekan jer balik cloud shout box ada gambar ladybird tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat ipad tu dia tak mau lari lah Farah, dah tekan dah cam Farah cakap tu. Last2 kat opis ni gak pi komen kat blog Farah, tu pun lum abis jalan tau... hehehe

      Delete
  7. salam mFm ..
    tersenyum sendiri aby tang yg last tu,
    Bab1 ..
    sekarang trennya klu ada 1 mesti ada M kt ujung dia ..
    cuba sambung kan ..
    tk sanggup aby membacanya ...
    he..he..
    apapun selamat memandu kembali ..
    oh yer .. aby pun akan dapat boucer buku juga ..
    sbb dalam klas yg baru ni semua dah di suruh semak nama2 utk penerima boucer buku .. tunggu jer la lps ni .

    ReplyDelete
    Replies
    1. aby ni ada2 aje lah... hehehe

      tq tq.. tapi kereta tu tadi ada sakit baru lak, tadi dia semput lak.. aduh lah mujurnya tak mati aje, tapi tu lah, macam2 sakitnya... nasib baik tuannya sihat lagi biarpun dah hujung 3 series ni (pinjam perkataan Deqla).

      Nanti aby tengok kat voucher tu ada tarikh mati tak, sebab saya puny ada tarokh mati. Belum sempat nak bershopping lagi ni.

      Delete
  8. huhuuhu..tiket bas, terkenang semasa dulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kot2 lah sape nak buat kenangan boleh roger.. nanti kita poskan. hehehe

      Delete
  9. hehehehe...sabar sis..tapi memang kalau line internet problem bengang jadinya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe... memang kena tahan diri lah untuk bersabar tu... ye lah, kekadang bila time free kat rumah tu memang rasa nak berjalan je lah kan. Tapi si tenet ni lak buat hal. Mau tak geram.. :)

      Delete
  10. samalah tenet rmh saya nih..strees gak... nk tukar masih ada perjanjian... sabau jer lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha'ah kan izan, kena check dulu ada tak perjanjian, tapi rasanya tak de buat apa2 perjanjian pun.. rasanya lah... hehehe.. main dengan orang pelupa ni gitulah...

      Delete
  11. penantian memang menyeksaakann pun huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila kita tunggu dia tak muncul2 tu yang siksa sangat tu Farhanah... :)

      Delete
  12. Kalau camtu cuti je lah. Nasib baik bukan cikgu sekolah. Kalau tak pagi2 dah kena kluar rumah. Sy dulu ms x tau bw kete azabnya nak pi keje klw suami x sihat. La ni alhamdulillah. Tapi la ni sume nak kena handle sendiri pulak. Nasib badan.

    ReplyDelete
  13. ooo patutla senyap je...dugaan betul.nasib baik bukan cikgu hehe kalau cikgu nak kena ada kat sek 7.15pg, camna la tu hehe

    ReplyDelete
  14. Iskk..ini kes patah kaki kereta problem ler...
    Aku dah berbelas tahun tak naik bas..hehhehe

    ReplyDelete
  15. susahkn kalau harapkan bas tuk pi kerja.kat tempat ni, time pi keje bas ok. cuma kalau blk tu kena tunggu lama. tak sanggup la.

    ReplyDelete
  16. lama xtgk tiket bus tu..dulu2 time nk m'bsar layan jugak bus..hihi

    ReplyDelete
  17. lame dah tak tgk tiket bas ni..sbb lame betul dah tak naik bas..teringat zaman2 sekolah dulu, tiap2 hari naik bas:)

    ReplyDelete
  18. patutnya amik "cuti peristiwa" je.... hahaha...

    ReplyDelete
  19. giler lama x naik bas...nostalgia..

    ReplyDelete
  20. Saya lama dah tak jumpa atau pegang tiket bas yang serupa itu ...
    Inilah masalah yang biasa berlaku pada kenderaan kita ...
    Tayar pancit dan bateri kong ...

    Sebab itu saya memang latih agar semua kenderaan yang ada di rumah boleh bergerak dengan baik..

    ReplyDelete
  21. lama dah tak tgk tiket tu.
    sata dulu suka kumpul.
    byk sgt.
    mcm2 warna ada..hihi
    bas mara..
    akak naik bas apa ye?

    ReplyDelete