Thursday, 9 May 2013

Kereta Ku: Terbuang Anginnya di Tengah Jalan

Salam Sahabat Yang Masih Sudi Singgah Menjengah,

Lama tak bersiaran bukan bermakna tak tutup terus ingatan dari blog, cuma masa dan keadaan tenet yang tidak mengizinkan untuk brehubung di setiap ketika.  Saya bercuti lama hari tu (ialah budak2 kan tengah cuti, so tak de kelas, so bolehlah bercuti2 gitu, tapi lepak kat rumah aje, jadi suri rumah sepenuh masa. Penatnya jangan cakaplah... hehehe....

Tapi sebelum bercerita kisah cuti2 di rumah tu, nak highlight pasal kereta pancit ditengah jalan. Adusss......    Scary U.....

pandang kanan ladang sawit

pandang kiri, hutan campur ladang sawit

tengok depan pun hijau aje

tengok belakang pun hijau aje

nak tak nak kena cuba buat sendiri
Nak tahan kereta yang lalu lalang kat tengah hutan cegini, "ishh, idak le teman...sat gi lain jadinya, takut"... Mujur jugak ada handphone tak canggih ku ini,
Gambar google aje, tapi memang ni le hp saya, guna 2 sim,
Purposely beli hp ni sebab selama ni guna prepaid CELCOM, tapi pernah dalam perjalanan kereta wira buat hal, so panjat bukit untuk telefon En Suami. Bila diberitahu wujud hp yang boleh masuk 2 sim ni, tanpa berlengah saya pun dapatlah hp ni. Guna sim DIGI untuk satu coverage lagi, dan alhamdulillah dapat lah inform En Suami berkaitan hal kereta yang buang angin tayar dia ditengah2 hutan ni.

Mujur jugak kejadian ditengahari, tak lah risau sangat bila hari masih ada panahan mataharinya. Sementara tunggu En Suami sempatlah jugak cuba2 pulas skru yang ketat giler tu... hehehe

So motifnya, pompuan kena sokmo2 bersedia menghadapi yang terburuk dalam perjalanan.. maku sure U guys kenal betul2 kereta anda dan tahu mengubatinya kalau dia sakit, especially kalau dia terbuang angin dari mana2 tayarnya....

18 comments:

  1. perempuan kena tau pasal kereta dan belajar jadi survivor...kalau suami tak dak...dah terkail2... hu hu hu... takkan 24/7 nak bergantung dengan hubby jer kan...heeee...

    agree dengan last paragraph tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Farah, bukan sebab tak nak mengharapkan lelaki yang bernama suami, tapi bila kita kaum wanita jadi survivor, maksudnya kita juga meringankan tugas En Suami.. hehehe... betui ka...

      Delete
  2. tak pernah kena la bab2 kuar angin ni...x ketat ke nk bukak skru tu??

    ReplyDelete
    Replies
    1. ketat n0e, memang ketat giler, kena naik dua2 kaki kat atas batang pembuka skru tu then lompat2 sikit untuk dia ke bawah..

      Delete
  3. pesanan khidmat masyarakat yg sangat bagus.. hihihi, saya pun tak pandai tukar tayar kereta...
    Dah la bukan main sunyi lagi kawasan tu, nasib baik hero dapat dihubungi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sharing is caring Nur.. hehe

      itulah mujur dapat contact En Suami..

      Delete
  4. Salam mfm ...
    Klu pndai tukar tayar pun ada brani ka tukar tayar brsendirian d tempat yg sunyi tu. Sib baik dpt hubungi cik abg.
    Kena brsyukur tuh

    ReplyDelete
  5. ish..mmg seriau jadi tgh hutan tuuu... nasib baik henpon ada bateri n kredit yer,,,syukur

    ReplyDelete
  6. sempat pulak tu snap gmbo.kalo deqla idok la..takottt woooo... smpai x tau dah nk wat ape kot..huhu...

    ReplyDelete
  7. hahhaa, kalo anna jadi cmni pon anna akan blur sangat..huhuhu

    ReplyDelete
  8. Masya-Allah... kalau kakak pun tak tahu nak buat macam mana. Tapi agaknya kalau terpaksa boleh kot sebab selalu perhati juga macamana org jek dan tukar tayar kan..

    ReplyDelete
  9. isk...klu jadi kt sy tak tahu lah mcm mana...huhu..klu jadi kt tempat sunyi lagi lah...takut! apa pun tak boleh panik kan?...:)

    ReplyDelete
  10. Citer fasal pengalaman tayar terbuang angin ni ...
    Setakat ini, Alhamdulillah ia disedari sebelum saya memulakan pemanduan ...
    Apa yang saya buat ialah tambah angin dalam tayar ...
    Kemudian drive cari kedai tayar ..

    ReplyDelete
  11. kalau nik pandai tukar tayar pun, rasa tak berani kot nak kuar dari kerete.lagi2 kalau tempat sunyi gini...huhhu

    ReplyDelete
  12. takutnya tgk keadaan kat situ... macam bahaya pula bila MF hari2 lalu jalan tu...

    ReplyDelete
  13. Respect lu beb!!!! Seumur hidup tak pernah bukak skru tayar kereta....
    Allah tu sentiasa memberi pertolongan hambanya.... tengok tu dia bagi buang angin tengahari2 buta....kalau malam cam ne?

    ReplyDelete
  14. alahaii..kena belajar dr akak nih..klo saya pon..compem dok blurr je la..huhu..

    psttt..: buku scrap cmne tu..tunjuk sikit..:)

    ReplyDelete
  15. PC pun tak reti jugak klu bab2 merawat kereta ni...semuanya serah kat En. hubby je...hihi.
    Kalau rawat orang insyaAllah boleh...hehehe:)

    ReplyDelete