Friday, 10 May 2013

Korea Fever : Sama Tak Ummi

Salam Sahabat emua,

Kalau bercakap pasal Negara Korea ni, memang tak leh nak disekat2.. Demam Korea ni bukan sahaja untuk Mak2 yang ngadap drama korea, sayalah salah seorangnya..  hehehe

tengah tayang kat 393

suka tengok dia ni.. comel je rasanya
tapi anak2 remaja juga yang dengan muzik Kpop, ini kumpulan favorite anak2,

ada tak korean group yang tak sexy?..
makanan berjangkit KFC Korean Crunch.. pedas2 manis gitu, ada suka ada yang tak suka, ikut anak tekak masing2
tapi yang pasti my budak kenit pun, duk sibuk bergwiyomi dan layan Bang Ye Dam, tetiba buat muka dan posing cegini

sibuk duk ulang dialogue ni " Umi, ame tak? Ha Umi, ame tak?"
mula2 tak paham tapi bila dia tunjuk gambar ni, baru paham...
Naib Juara Kstar Musim 2,
Alahai si kecil... hilang stress Ummi bila duk pikir research dok siap2 lagi tu... hehehe...

Something to thing : Sambil saya menaip n3 ni, dan at the same time, rehat jap, jejalan kat blog kekawan, recalled balik perbualan dengan kawan2, somehow buat saya keliru..

Ada teman yang cakap, dia tak bagi anak2 dia layan kpop2 ni, satu penyakit yang boleh melalaikan anak2 dan mempengaruhi pemikiran diaorang ke arah yang tidak elok.  tapi kalau saya halang, anak2 boleh meneroka semua ni dibelakang saya, at least bila saya ikut serta apa yang diaorang tengok, saya boleh beri komen supaya diaorang boleh berfikir. Agaknya lah kan..

Sexy... emm.. tak nafikan diaorang ni comel dan sexy.. perlukah saya menggunakan perbezaan agama sebagai penerangan untuk membolehkan mereka berpakaian demikian, tapi bagaimana pulak dengan artis kita yang sexy, seagama dengan kita. Apa alasannya...

Susah sebenarnya nak mendidik anak2, sebab apa yang kita terapkan dan semaikan tidak dapat dilihat hasilnya sekarang tapi akan datang... betul ke, salah ke...

18 comments:

  1. hahaha demam korea..
    budak2 lagi pandai dari kita kannn :)

    ReplyDelete
  2. hahahahaha.. sama la... pandai dia ajuk gaya si korean eh... ramai gak peminat korean ni..tp deqla x minat... huhuhu...

    ReplyDelete
  3. he he he...comel jer si kecik tu wat pose ala2 k-pop... ^_^...

    ReplyDelete
  4. Kalau sy kontrol sy kontrol apa yg boleh dilihat anak ngan tak..sbb taknak terpengaruh..

    ReplyDelete
  5. sama sayang...tapi tak serupa...

    ReplyDelete
  6. hehehe...macam2 je kan?besar pengaruh korea kat sini,belum lagi gajet2 nyer...

    ReplyDelete
  7. Kakak tak mengikuti sangat dan anak kakak pulak dua dah duduk asrama pun tak dapat mengikuti. Satu dirumah tak ada teman memang tak dapat tengok juga... tak tahulah akan dtg kan....

    ReplyDelete
  8. Tu la dilema kita ni sbg mak ayah... tak bagi langsung, takut si anak memberontak dan rasa terpinggir... kenapa kawan2 dia tahu, tapi dia pula tak tahu.. kena juga ikut arus semasa..
    Rasanya betul dah pendekatan tu, boleh tgk tapi bukan jadi ikutan... yg tak boleh mungkin sbb terlalu ikutkan budaya mereka, tu yg merosakkan jiwa anak2..
    Yg penting kena selalu pantau :)

    ReplyDelete
  9. Banyak yg kena kita ambil kira dlm mendidik anak ni Kan MFM... terasa betapa berat t.jawab kita...sy kekadang takut jug adgn pengaruh TV ni..cth: anak sy skrg mcm dah addict dgn ultraman.. siap nak jadi raksasa lah..nak bunuh raksasa lah...adoi! pening sy nak explain kt dia...
    tapi klu game sy mmg tak galak kan dia main...:)

    ReplyDelete
  10. akak dah lama tak layan drama korea kat 393 tu..btw ske drama diorang lg dari drama kita..heh :)

    ReplyDelete
  11. KFC Korean Crunch belom rasa lagi..nak cuba la rasa malam ni :)

    ReplyDelete
  12. Lama dah saya ni kebah daripada Demam Drama Korea ni ...
    Last sekali ... Winter Sonata ..

    ReplyDelete
  13. Zaman sekarang ni susah nak ckp tentang halang anak2 tgk benda mcm tu.
    Tapi anak makin membesar..dia nanti lagi pandai pada kita kan.
    Saya suka pendapat awak...

    Yg penting didikan kita kan..dari kecik kita didik sure ok.
    Panjang lak aku bebel...soriiiiii...hihihijihi.

    Alahai si kenit senyum manis..gigi tak der...hihihi

    ReplyDelete
  14. dah lama tak layan citer korea. kdg2 citer malayu yg terlebih seksi skarang ni.kalah citer luar..huhu

    ReplyDelete
  15. amboi... kemain lagi si kenit tu posing!! hehe

    memang susah nak mendidik anak zaman sekarang ni... apa pun yang penting, kita mak2 ni kena bijak... cara penyelesaian, biasanya mengikut anak tu sendiri... sebab setiap anak berbeza antara satu sama lain...

    Yang penting, kena terapkan nilai islam sedari mereka kecil... in sha Allah dari situ dia sendiri yang akan kontrol untuk bawa diri dia...

    ReplyDelete
  16. tak tau nak bagi pendapat... berdoalah semoga Allah memelihara anak2 kitakan... kalau tak di bagi tengok nanti kejutan budaya lak... beso2 nanti dia lagi pandaikan.... so kita hanya memantaukan... tunjuk ajar dari kecik.. kalau dari kecik semua tak boleh bila dah besar dan ada peluang nak buat dia akan buat( mak pak aku dah jauh dia tak nampakpun)....
    gituler.. bagi chance kat anak2, kita pantaukan...

    ReplyDelete
  17. OKje dan anak bukan fanatik sangat dengan kpop ke korea ke ... biasa biasa je...agaknya dah tua kot haha....
    Betul ....sangat susah nak mendidik anak....tapi sikenit tu sexy le hehe

    ReplyDelete
  18. anak2 zaman moden skg ni bkn mcm kite kecik dulu2...skg ni diorg main dgn gadget2...dulu kite main masak2, main selut/pasir...
    bile dah semakin canggih dengan pengaruh internet dan TV yg sgt luas ni kite kena sentiasa memantau diorg...tugas yg agak susah tp kena usaha buat yg terbaik demi kebaikan anak2...

    ReplyDelete